Tekst objavljen: 10.12.2015 13:00        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,5 odsto.

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje 4,5 odsto

Donoseći odluku o zadržavanju referentne stope, Izvršni odbor je imao u vidu prisutne neizvesnosti koje se u ovom trenutku najviše odnose na međunarodno okruženje. Pre svega je neizvesna reakcija tržišnih učesnika na očekivano povećanje referentne kamatne stope FED-a i njeni efekti na robna i finansijska tržišta, posebno na tokove kapitala prema zemljama u usponu. S druge strane, činjenica da je Evropska centralna banka u decembru dodatno ublažila monetarnu politiku i produžila trajanje nestandardnih mera monetarne politike do marta 2017, doprineće ublažavanju ovih efekata.

Pri donošenju odluke Izvršni odbor je uzeo u obzir i mogući uticaj sezonskih faktora na kretanje likvidnosti, u vezi sa uvozom energenata u zimskom periodu i dinamikom izvršenja fiskalnih rashoda. Međutim, napredak u fiskalnoj konsolidaciji i smanjenje spoljne neravnoteže, uz povoljne eksterne uslove finansiranja, doprineće relativnoj stabilnosti dinara u srednjem roku. Procenjuje se da će ove godine fiskalni deficit biti niži za oko 40%, a tekući deficit platnog bilansa za oko četvrtinu u odnosu na prošlu godinu i u celini pokriven stranim direktnim investicijama. Očekivano postepeno smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže u narednim godinama povećaće otpornost Srbije na šokove u međunarodnom okruženju.

Izvršni odbor je ocenio da će inflatorni pritisci i u narednom periodu biti niski, kako usled domaćih, tako i globalnih faktora. Međugodišnja inflacija je ispod cilja Narodne banke Srbije i u oktobru iznosi 1,4%, a inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede nalaze se ispod cilja za inflaciju od 4,0% i za jednu i za dve godine unapred. Povratak inflacije u granice cilja očekuje se u drugoj polovini naredne godine.

S obzirom da dominiraju rizici u vezi s kretanjima na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, stepen ekspanzivnosti monetarne politike Narodne banke Srbije u narednom periodu zavisiće pre svega od procene njihovog potencijalnog inflatornog uticaja.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. januara 2016.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
odluka nbs nbs referentna kamata Narodna banka Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana