Tekst objavljen: 07.06.2018 13:16        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije na današnjoj sednici doneo je odluku da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri odsto. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora u narednom periodu, kao i efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje tri odsto

- Očekuje se da će inflacija, nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu od 1,1 odsto međugodišnje, postepeno da se kreće ka cilju, ali da će do kraja ove godine ostati bliže donjoj granici cilja. Približavanje inflacije centralnoj vrednosti cilja od tri odsto očekuje se u drugoj polovini 2019, pre svega po osnovu očekivanog rasta tražnje. Da će inflacija u narednih godinu dana biti ispod centralne vrednosti cilja očekuju i finansijski sektor (2,5 odsto) i privreda (2,7 odsto). Za dve godine unapred, finansijski sektor, kao i Narodna banka Srbije, očekuju da će inflacija biti na cilju od tri odsto, dok privreda smatra da će biti blizu cilja (2,8 odsto), kaže se u saopštenju NBS.

Ubrzanje kreditne aktivnosti i privrednog rasta

Izvršni odbor je konstatovao da je u ovoj godini došlo do ubrzanja kreditne aktivnosti i privrednog rasta. Ocenjeno je da je privredni rast u najvećoj meri vođen investicijama, koje će u narednom periodu podržavati diversifikovan rast izvozno orijentisanih oblasti privrede. Izvršni odbor je imao u vidu da neizvesnost na međunarodnom robnom tržištu i dalje nalaže opreznost u vođenju monetarne politike, pre svega po osnovu kretanja cene nafte, koja je od sredine prošle godine znatnije povećana. Ipak, prema fjučersima i ocenama relevantnih međunarodnih institucija, ne očekuje se dalji rast cene nafte na svetskom tržištu, već njena stabilizacija do kraja godine, a zatim i pad tokom 2019. Neizvesnost je prisutna i po osnovu promenljivog kretanja cena poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu, kao i uticaja vremenskih uslova na domaću proizvodnju i cene voća i povrća.

Potrebna opreznost u vođenju monetarne politike

Takođe, inflacija u zoni evra, našem najznačajnijem trgovinskom partneru, povećana je u maju na 1,9 odsto. Međutim, procenjuje se da je rast inflacije u zoni evra privremen i posledica viših cena energenata, dok se njen trajniji povratak na cilj očekuje u narednim godinama. Opreznost u vođenju monetarne politike i dalje je potrebna i zbog divergentnih monetarnih politika Sistema federalnih rezervi i Evropske centralne banke, i neizvesnosti u pogledu dinamike njihove normalizacije u narednom periodu. Pored toga, neizvesnost na međunarodnim tržištima posledica je i geopolitičkih tenzija. Ipak, Izvršni odbor NBS ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući povoljnim makroekonomskim kretanjima i povoljnijim izgledima za naredni period.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. jula 2018.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije referenta kamatna stopa ciljana inflacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana