Tekst objavljen: 14.10.2015 14:19        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) snizio je danas referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, tako da ona sada iznosi 4,5 odsto.

NBS: referentna kamatna stopa snižena na  4,5 odsto

Izvršni odbor NBS je, na današnjoj sednici, konstatovao da je međugodišnja inflacija nastavila da se kreće ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i da je u septembru 2015. iznosila 1,4 odsto, saopšteno je iz NBS.

Inflatorni pritisci i dalje su niski i potiču od niske inflacije u međunarodnom okruženju i niskih cena primarnih proizvoda, kao i relativne stabilnosti kursa dinara kojoj doprinose popravljanje makroekonomskih performansi zemlje, a pre svega povoljna fiskalna i platnobilansna kretanja.

U prilog tome govori primarni fiskalni suficit u prvih osam meseci 2015. i potpuna pokrivenost tekućeg deficita platnog bilansa prilivom stranih direktnih investicija.

Inflaciona očekivanja usidrena su u granicama cilja NBS, a u slučaju finansijskog sektora i privrede ona su i niža od cilja od četiri odsto.

Dosadašnja relaksacija monetarne politike i postepeno iščezavanje dezinflatornih efekata pada cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, trebalo bi da utiču na povratak međugodišnje inflacije u granice cilja početkom naredne godine, dok se njeno približavanje cilju od četiri odsto očekuje od sredine 2016.

Izvršni odbor očekuje da će nastavak ublažavanja monetarne politike kroz smanjenje referentne kamatne stope i postepeno smanjenje stope obavezne rezerve doprineti daljem snižavanju kamatnih stopa banaka na kredite, kao i oporavku kreditne aktivnosti.

Prilikom donošenja odluke o referentnoj kamatnoj stopi Izvršni odbor je imao u vidu usporavanje ekonomskog rasta na globalnom nivou, što bi moglo da utiče da monetarne politike razvijenih zemalja ostanu ekspanzivne duže nego što se do sada očekivalo.

To bi povoljno uticalo na likvidnost na međunarodnom finansijskom tržištu i umanjilo rizike u pogledu kretanja kapitala prema zemljama u usponu.

Izvršni odbor je ocenio da povoljnijoj makroekonomskoj perspektivi zemlje doprinose fiskalna konsolidacija i strukturne reforme, smanjenje spoljne neravnoteže i očekivana druga pozitivna ocena aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 12. novembra 2015. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
nbs referentna kamatna stopa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana