Tekst objavljen: 13.06.2014 12:00        


NBS je odlučila da smanji referentnu kamatnu stopu sa devet na 8,5 odsto i tako učini jeftinije zaduživanje u dinarima. Ova odluka, kaže ekonomista Goran Nikolić, neće bitnije uticati na pad kamata na dinarska zaduživanja, ali će uticati da državu, koja minus namiruje uglavnom prodajom trezorskih zapisa, obveznice u dinarima manje koštaju.

NBS snizila kamatu, hoće li sada pojeftiniti i krediti

- Mislim da je to dobra vest, i kao signal, ali i kroz manja izdvajanja za kamate na zapise. Trenutno država tako finansira budžetski deficit i zapisima je zadužena za oko 4,5 milijardi evra. Ovo je i znak da NBS neće tako snažno braniti dinar na deviznom tržištu - kaže za “Blic” Nikolić.

Izvršni odbor NBS kao razlog za manje strogu monetarnu politiku navodi procene da će inflacija biti pod kontrolom, odnosno da nedavne poplave neće uticati na rast cena.



- Štete od poplava zahtevaće dodatne napore fiskalne politike. Očekujemo da će Vlada ostati odlučna u sprovođenju fiskalne konsolidacije, strukturnih reformi i mera za dalje poboljšanje privrednog ambijenta - kažu u Izvršnom odboru NBS.

Prošle nedelje je i Evropska centralna banka, u želji da podstakne privrednu aktivnost, dodatno smanjila euribor sa 0,25 odsto na svega 0,15 odsto, u nadi da će se privreda u EU pokrenuti i doprineti da Unija godina završi sa privrednom aktivnošću u plusu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referentna kamatna stopa nbs Narodna banka Srbije nbs mere Narodne banke Srbije dinarski kredit dinarski krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana