Tekst objavljen: 13.02.2014 10:30        


Uprkos preporuci guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković da banke smanje kamate, dozvoljeni minus po tekućem računu građana Srbije i dalje je najskuplji u Evropi - kamata se kreće čak i do 45 posto, a na nedozvoljeni i duplo više, pišu Novosti.

NBS traži jeftiniji dozvoljeni minus, bankari ćute

Korišćenje pozajmice je, kako je rekla guverner, za većinu građana nužda i nedavno je obavila razgovor sa nekim bankama i usmeno poručila da ovaj vid zaduženja treba da bude jeftiniji.

- Dozvoljeni minus po tekućem računu koristite samo u krajnjoj nuždi. Ako ste već prinuđeni da koristite dozvoljeni minus, nastojte da to bude samo na kraći vremenski period - savetuje NBS.
- Za Narodnu banku je neprihvatljivo da banke preko visokih kamata pokušavaju da nadoknade druge gubitke uzrokovane nenaplativim kreditima, odnosno lošim procenama i rizičnim plasmanima - navela je guverner NBS.

Cene rastu, a plate u najboljem slučaju stagniraju. Rešenje te nejednačine za većinu je trošenje onoga što nemaju, odnosno odlazak u minus po tekućem računu. Kamata na dozvoljeni minus je i do 45 odsto godišnje. Oni koji kasne sa otplatom duga, a trenutno ih je oko 300.000, plaćaju i dvostruko više, navode Novosti.

Taj list piše da iako je od preporuke NBS prošlo nekoliko nedelja, banke nisu reagovale. Za znatnije smanjenje kamata potrebno je, tvrde bankari, da pre svega inflacija duže vreme bude niska i stabilna i da se smanji broj nenaplativih kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Oni tvrde da je referentna kamatna stopa NBS-a još uvek prilično visoka - 9,5 odsto. Tek kada referentna stopa padne na pet-šest posto, i snižavanje stope na dinarske pozajmice će biti znatno realnija opcija.

- Reč je o proizvodu koji je dostupan građanima 24 časa dakle, on može da koristi te pare kada god poželi, to takođe ima cenu. Uz to, sredstva obezbeđenja su veoma mala, dozvoljeni minus je lako dostupan i to ima cenu - kaže za Novosti Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nedozvoljeni minus kamate na minus dozvoljeni minus klijenti banke klijent banke banke Narodna banka Srbije nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana