Tekst objavljen: 30.04.2014 15:07        


Formiranje investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite od banaka jedna je od sistemskih mera za rešavanje problema nenaplativih kredita u bankarskom sektoru Srbije, kažu u Narodnoj banci Srbije.

NBS traži rešenje za problematične kredite

U Narodnoj banci Srbije za agenciju Beta kažu da će, s obzirom na složenost rešenja, za realizaciju biti potrebno više vremena, a NBS će svakako biti uključena u navedeni proces u skladu s nadležnostima.

Premijer Srbije Aleksanadar Vučić je u ekspozeu najavio formiranje posebne komapnije u vidu investicionog fonda koji bi otkupljivao problematične kredite, a kapital bi obezbedile banke i međunarodne finansijske institucije.

U NBS su naveli da su glavni pokretači rasta problematičnih kredita u Srbiji bile privatne firme, posebno prerađivačke industrije, trgovine, građevinarstva, i one koja posluju s nekretninama.

Na kraju marta 2014. učešće problematičnih kredita privatnih preduzeća u ukupnim kreditima tog sektora bilo 29,34 odsto, dok je pokazatelj problematičnih kredita celokupnog sektora privrede, uključujući i javna preduzeća, bio 26,46 odsto, naveli su u NBS.

Pokazatelj problematičnih kredita u sektoru stanovništva, prema podacima NBS za kraj marta 2014. godine, i dalje je na relativno niskom nivou od 9,6 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije mere Narodne banke Srbije nenaplativa potraživanja nenaplativi krediti nenaplativost kredita krediti banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana