Tekst objavljen: 30.07.2020 15:45        


Narodna banka Srbije (NBS) je objavila da je prošle godine imala dobit od 37,2 milijarde dinara, a najznačajniji prihodi i rashodi ostvareni su pre svega upravljanjem deviznim rezervama i sprovodjenjem monetarne politike, odnosno po osnovu kamata

NBS u 2019. zabeležila dobit od 37,2 milijarde dinara

Prihodi od kamata iznosili su 13,8 milijardi, a rashodi 4,8 milijardi dinara, tako da je neto prihod po osnovu kamata iznosio devet milijardi, što je za 1,8 milijardi više nego u 2018. godini, navodi se u izveštaju o poslovanju NBS u 2019. godini.

Centralna banka je ostvarila i prihode po osnovu naknada i provizija u ukupnom iznosu od 5,3 milijarde dinara.

„NBS nije profitna institucija i uspešnost njenog poslovanja se, kao i svih drugih centralnih banaka u svetu, ne ceni prema tome kakav je finansijski rezultat ostvaren u jednoj godini, već koliko je uspešna u ostvarivanju svojih zakonom definisanih ciljeva i obezbedjenju stabilnih uslova poslovanja i investiranja“, navela je u izveštaju objavljnom na sajtu NBS guverner Jorgovanka Tabaković.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Istakla je da sve što je ostvareno u prethodnih osam godina – od postignute i očuvane cenovne stabilnosti, preko uredjenih javnih finansija i bolje spoljne pozicije zemlje, do visokih deviznih rezervi, jakog finansijskog sistema i povećane efikasnosti monetarne politike – omogućilo je da se u globalnoj krizi izazvanoj panedemijom korona virusa sačuvaju proizvodni kapaciteti, radna mesta i životni standard građana.

„NBS će i nadalje činiti sve da pravovremeno i adekvatno odgovori na izazove vremena u kome živimo i našu ekonomiju nastavi da vodi putem održivog rasta i razvoja“, kazala je Tabaković.

Ona je navela da je „održavajući cenovnu stabilnost i dodatno jačajući finansijsku stabilnost, NBS podsticala privredni rast, koji je prethodne dve godine u proseku iznosio 4,3 odsto i na taj način se približio proizvodnom potencijalu“.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije jorgovanka tabaković dobit 2019

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana