Tekst objavljen: 02.02.2019 16:00        


Nesvakidašnje koverte stizale su ovih dana u poštanske sandučiće mnogih beogradskih zgrada, a u njima - firma pruža usluge unovčavanja čekova. Ipak, iako sama ova delatnost već na prvi pogled ne deluje legalno, način na koji ove firme obavljaju pomenutu uslugu još je problematičniji.

NBS: Uslužno unovčavanje čekova je krivično delo

Naime, više Beograđana se ovih dana javljalo sa istim pismom koje im je stiglo. U njemu izvesna firma (ime poznato redakciji) nudi svoje usluge korisnicima, a tiču se "finansijske pomoći".

Njihova dosadašnja ponuda, kako se može videti u pomenutom obaveštenju, sadržala je pozajmice na 3 do 24 mesečne rate za stalno zaposlene i penzionere putem administrativne zabrane do 500 evra.

Međutim, novina je da sada ova firma prima i čekove građana koje unovčava. Iako to deluje primamljivo, način na koji se ta usluga na prvi pogled deluje krajnje sumnjivo. Rešili smo da se raspitamo o pomenutoj usluzi i pozvali telefon koji stoji u obaveštenju koje je stiglo građanima.

- Procedura funkcioniše tako da vi nama donesete ček jedan ili koliko želite. Njegova maksimalna vrednost je 5.000 dinara. Mi vama damo 4.500 hiljade, a vi nama ček. Sledećeg meseca vi nama donesete 5.000 dinara i mi vama vratimo ček - objašnjavaju u ovoj firmi i dodaju da u slučaju da nemate tih 5.000 da vratite za jedan ček (ako ste jedan "zadužili"), plaćate ležarinu 500 dinara po čeku i onda možete da vratite novac sledeći mesec.

Zatim smo se raspitali i o drugim uslugama kojima raspolaže pomenuta firma i između ostalog, kako smo pomenuli, oni daju "pozajmice preko administrativne zabrane od 3 do 24 rate, a posebne pogodnosti imaju korisnici PIO, MUP-a, Vojske Srbije, zaposleni u prosveti i zdravstvu, kao i firme sa čijim sindikatima postoje potpisani ugovori". Međutim, kako smo preko poziva saznali, sistem administrativne zabrane ne funkcioniše baš kako je to slučaj kada se uzima neka roba.

Na pitanje koji uslovi su potrebni da se dobije pozajmica, navode ugovor o stalnom zaposlenju i šest poslednjih platnih listića. Pitali smo ih da li postoji i kamata i taj odgovor nas je iznenadio, budući da administrativna zabrana funkcioniše bez kamate.

- Da, nju određuju naši saradnici u zavisnosti od toga na koliko rata želite da uzmete pozajmicu, ali i kolika su vam primanja - rekli su nam u ovoj firmi i dodali da je fiksna kamata 1,5 odsto.

NBS: Krivično delo

Pitali smo Narodnu banku Srbije kako o prvom, tako i o drugom slučaju. Prvo što su nam pojasnili jeste da NBS nije nadležna za obavljanje delatnosti zalagaonica, kao ni određivanja uslova za obavljanje ovih delatnosti i registraciju ovakvih privrednih subjekata.

- Ukazujemo i da je Zakonom o čeku, između ostalog, propisano da ček sadrži i ime onog koji treba da plati (trasat), kao i da se ček koji je plativ može trasirati samo na banku. Zakonom o platnim uslugama propisano je da javni poštanski operator može pružati i usluge prijema i naplate čekova po tekućim računima potrošača - navodi NBS u svom odgovoru "Blic biznisu" i dodaju da privredna društva koja se bave opisanim i sličnim poslovima ne mogu da pružaju usluge unovčavanja čekova građana.

Izričita je i Narodna banka Srbije i u vezi sa davanjem pozajmica sa kamatom.

- Saglasno odredbama Zakona o bankama niko osim banke ne može se baviti davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom. Davanje kredita bez dozvole Narodne banke Srbije predstavlja krivično delo propisano kaznenim odredbama Zakona o bankama - kažu u NBS.

Međutim, uprkos tome, potražili smo pomenutu firmu na pretrazi Agencije za privredne registre i pronašli je kao registrovano društvo sa ograničenom odovornošću.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pogledavši detaljnije šta se navodi u vezi sa firmom, nalazimo da je šifra poslovanja 6619, a opis delatnosti je: ostale pomoćne delatnosti u pružanju finansijskih usluga, osim osiguranja i penzijskih fondova.

Budući da nije detaljno opisano šta se spada u pomenute "ostale finansijske delatnosti" ne možemo dobiti detaljan uvid u to da li firma posluje u skladu sa svim zakonima, a detaljan opis svega čime se bave nije moguće videti ni na njihovom sajtu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
čekovi firme nbs uslužno umovčavanje čekova unovčavanje čekova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana