Tekst objavljen: 09.11.2017 15:20        


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 3,5 odsto.

NBS zadržala referentnu kamatnu stopu na 3,5 odsto

Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu novu, novembarsku, projekciju inflacije i kretanje njenih ključnih faktora, očekivane efekte prethodnog ublažavanja monetarne politike, kao i bolje ekonomske performanse tokom trećeg tromesečja i izglede za naredni period.

Izvršni odbor je ocenio da su inflatorni pritisci i dalje niski, na šta ukazuju usporavanje ukupne i bazne inflacije poslednjih meseci, kao i usidrena inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede u granicama cilja Narodne banke Srbije. Efekti suše na cene hrane bili su manji su od očekivanih, a na smanjenje inflacije deluju i niže uvozne cene. Dodatno, fiskalna kretanja od početka godine znatno su povoljnija od očekivanih, a premija rizika je pala na najniži nivo otkada se prati za Srbiju, čemu je, pored globalnih faktora, doprinelo jačanje domaćih makroekonomskih fundamenata.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja, 3,0 ± 1,5% i da će u prvoj polovini 2018. biti na nižem nivou od trenutnog, zbog efekta visoke baze kod cena naftnih derivata i drugih proizvoda koji su jednokratno poskupeli početkom ove godine. U suprotnom smeru delovaće očekivan rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda i agregatne tražnje.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio novembarski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 15. novembra. Tom prilikom će detaljno biti obrazložene odluke monetarne politike i makroekonomska kretanja koja ih opredeljuju.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. decembra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zadržana referentna kamatna stopa nbs referentna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana