Tekst objavljen: 12.02.2017 10:00        


Žensko preduzetništvo ima veliki uticaj na privredni razvoj svake zemlje i otvaranje novih radnih mesta, ali je još uvek svest o tome nedovoljno razvijena, zaključeno je danas na konferenciji "Žensko preduzetništvo kao neiskorišćeni potencijal centralne i istočne Evrope".

Nedovoljna svest o značaju ženskog preduzetništva

Na tom skupu održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS) koji je organizovalo to udruženje privrednika u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova i trgovine Mađarske, Ambasadom Mađarske i Udruženjem poslovnih žena Srbije, rečeno je da prema ženama preduzetnicima i dalje u većini zemalja postoje predrasude i žene moraju da ulažu mnogo više truda i napora kako bi se dokazale u svom poslu.

Istovremeno od žena u biznisu, kako je naglašeno, očekuje se da pored posvećenosti poslu, budu i uspešne u svom privatnom životu, odnosno da budu dobre majke i stubovi porodice.

Zamenik generalnog sekretara PKS-a Nermina Ljubović kazala je da je ženama potrebna sistemska podrška kako bi ostvarile punu ravnopravnost i unapredio se njihov položaj, jer i dalje postoje predrasude o njima bez obzira koliko one bile uspešne u svom poslu i kakve rezultate postizale.

"Iako su žene sve više na rukovodećim pozicijama, još uvek nije dovoljno razvijena svest o značaju i potencijalu ženskog preduzetništva. U celom regionu kapacitet ženskog preduzetništva nije iskorišćen za ekonomski rast, kao i za rast inovativnosti, konkurentnosti i za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća, a to je i potencijalno ozbiljan izvor novog zapošljavanja", kazala je Ljubovićeva.

Ona je navela podatke da u Srbijii među izdržavanim licima, žene čine 57,6 odsto, da je učešće žena u radnom aktivnom stanovništvu 43,6 odsto, dok je zaposleno oko 50 odsto radnosposobnih žena.

Ljubovićeva je istakla i da preduzetnice čine 25 ukupnog broja privrednika u Srbiji, odnosno 26 aktivnih radnji je u rukama preduzetnica, a samo 15 odsto žena obavlja samostalan posao, dok je u tome muškarca duplo više.

Prepreke u poslovanju , kako je dodala jednako pogađaju i žene i muškarce, ali žene još posebno opterećuje rodna diskriminacija, razni stereotipi o nedovoljno razvijenoj brizi o deci, potreba da se usklađuju porodične i poslovne obaveze, kao i različiti odnosi žena i muškarca prema preduzetništvu.

"To što je žena manje u biznisu i što imaju netipične okolnosti koje opterećuju njihovo poslovanje nameće potrebu za većom podrškom i Srbija je tu poslednjih godina učinila velike pomake, odnosno Vlada Srbije je žensko preduzetništvo postavila među svoje prioritete", kazala je ona, podsećajući da je donet Zakon o rodnoj ravnopravnosti i predviđeni određeni podsticaji za žensko preduzetništvo.

Ljubovićeva je dodala i da je PKS preduzeo niz aktivnosti podrške ženskom preduzetništvu.

Problemi sa kojima se suočava žensko preduzetništvo u Srbiji, kako je naglasila, identični su onima sa kojima se suočavaju mala i srednja preduzeća u regionu i u Evropi, a to su administrativne prepreke, nesigurnost privrednog okvira i visoka javna potrošnja.

"Biti žena preduzetnica u Srbiji znači da ste deo jedne manjine, jer je to rezervisano za muškarce. Statistika pokazuje da su žene najbrojnija ranjiva grupa na tržištu rada. Duplo više je muškaraca na rukovodećim i bolje plaćenim pozicijama. Žene u biznis u Srbiji ulaze kasnije jer nemaju drugog izbora, ali teško ostaju u tome, a ako i ostanu uglavnom su mala firma", kazala je ona.

Draškovićeva je navela i da su kasne 20 i rane 30 godine najbolje vreme za biznis, ali da žene u Srbiji imaju između 35 i 56 godina kada se upuštaju u to, kao i da je preko 90 odsto žena preduzetnica udato i ima dece.

Na skupu je rečeno i da je cilj današnje konferencije da se između mađarskih i srpskih partnera stvore dugoročne mogućnosti za ekonomsku saradnju, uspostavi mreža zasnovana na razmeni znanja i partnerstva, kao i da se ukaže kako žensko preduzetništvo može da podstakne ekonomski rast.

Ukazano je i na dobru političku i ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske i naglašeno da je Mađarska između prvih 15 partnera u privrednoj saradnji i investicijama u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
žene PKS žensko preduzetništvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana