Tekst objavljen: 31.08.2019 11:00        


Iako je ukupna proizvodnja drvnog ogreva opala ove godine u odnosu na 2018. godinu to neće uticati na njegovu cenu.

Nema poskupljenja drva pred zimu:  Komšije masovno prelaze na pelet

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, od januara do jula 2019. godine, ukupna proizvodnja asortimana šumskog ogreva manja je za 5,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Najviše je pala proizvodnja četinara, za 13,6 odsto, dok je proizvodnja ogreva od listopadnog drveća veća za 5,1 odsto.

S druge strane, u prvih šest meseci ove godine u padu je prodaja šumskog drveta za 4,4 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Edin Omeragić iz preduzeća Drvosječa kaže da zbog pada proizvodnje nemaju problema u odnosu nabavke i prodaje ogrevnog drveta, ali i dodaje da je sve manje korisnika ovog energenta."Ne nedostaje nam drveta. Ono što je naručeno, trebalo bi da bude bez problema isporučeno.

Dosta ljudi s drva i uglja prelaze na pelet tako da rasterećuju potrebe za ogrevnim drvetom i ugljem. Jednostavno opada potražnja za drvetom, a pogotovo za ugljem", kazao je Omergić.Trenutna cena kubnog metra drva iznosi oko 53 evra, u Sarajevu.

Omeragić kaže kako je ovo stabilna cena."Ne očekujemo drastične promene cene. Poskupljenja ne bi trebalo da bude", dodaju iz Drvosječe.

Ipak, cena od 53 evra po kubnom metru drva i dalje je visoka za brojne građane koji se zbog toga neretko odlučuju za kupovinu kod ilegalnih trgovaca.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sudeći prema oglasima u novinama i na internetu, kubni metar kod ovih trgovaca košta između 38 i 48,5 evra.Iz Agencije za statistiku BiH sredinom ovog meseca stigli su podaci kako je ukupna proizvodnja šumskog ogreva u BiH u drugom kvartalu ove godine manja za 16,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Podsećamo, nestašica dobara i povećanog izvoza drvnog ogreva prošle godine donela je visoke cene ogrevnog drveta. Međutim, čini se kako će ove godine građani biti rasterećeni novih poskupljenja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pelet cena peleta drvo građani

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana