Tekst objavljen: 05.03.2014 15:27        


Od početka ekonomske krize 2008. godine nijedna osiguravajuća kuća nije bankrotirala, a perspektive razvoja ovog sektora su velike bez obzira na nivo razvijenosti našeg društva, ocenili su učesnici Kopaonik biznis foruma.

"Nema razvijenog osiguranja u nerazvijenoj zemlji"

Ne može osiguranje biti razvijeno u državi u kojoj je sve drugo nerazvijeno, rekao je predsednik Upravnog odbora Viner štediše osiuranja Branko Krstonošić i dodao da država ne treba da pomaže osiguravajućim društvima već da putem poreskih olakšica stimuliše ubrzani razvoj životnog osiguranja.

Generalni direktor AXA osiguranja u Srbiji Adamantios Hadžistilis je rekao da Srbija predstavlja malo tržište koje nije dovoljno otvoreno za konkurenciju. Na tržište osiguranja pozitivno će uticati sam proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji i harmonizacija lokalnih standarda sa evropskim direktivama, rekao je on i dodao da su potrebni poreski podsticaji osiguranja, podele rizika pružaoca usluge i koordinacija državnog i privatnog sektora.
Krstonošić je, prenosi agencija Tanjug, naglasio da kada je osiguranje u pitanju nema rešenja na kratak rok jer su efekti vidljivi tek nakon 10 i više godina.

Franc Vajler, direktor Unika internešenel, rekao je da treba urediti tržište osiguranja da bi slobodno tržište moglo da poboljša ukupnu situaciju. On je izrazio nadu da će zajedno sa regulatornim telom, koji treba da obezbedi funkcionisanje tržišta osiguranja, i vladom Srbije uspeti da se reši problem.

Tržište osiguranja u Srbiji je potencijal za sve zainteresovane strane na tržištu - građane, privredu i vladu, istakao je Vajler.

On je naveo, prenosi Tanjug, da treba doneti nov zakon o osiguranju, zakon o posrednicima u osiguranju koji, kako je rekao, nedostaje Srbiji, a treba učiniti i mnogo više na povećanju transparentnosti tržišta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
osiguranja osiguranje osiguravajuće kuće Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana