Tekst objavljen: 26.03.2015 16:35        


Agencija za energetiku saopštila (AERS) je danas da nema uslova da se promeni cena gasa za domaćinstva i male kupce.

Nema uslova za promenu cena gasa za javno snabdevanje

"Relevantni kurs dolara za obračun dinarskih cena povećan je od prethodne promene sa 108.01 na 111.82 din/USD, tako da je veleprodajna cena izražena u dinarima promenjena sa 43,83 na 42,89 din/m3 odnosno manje od 3 odsto, što znači da nema uslova da se promeni cena gasa za domaćinstva i male kupce", navedeno je u saopštenu te agencije.

Podseća se da procedura promene cena traje najmanje 10 radnih dana od dana utvrđivanja veleprodajne cene, u kom periodu treba javni snabdevači da obračunaju maloprodajnu cenu, donesu odluke o cenama i dostave ih Agenciji na proveru i saglasnost, kao i da saglasnost Agencije bude objavljena u Službenom glasniku.

"Agencija za energetiku je dopisom Ministarstva rudarstva i energetike od 23. marta obaveštena da će, u skladu sa tenderom na kome je vlada izabrala JP Srbijagas za snabdevača javnih snabdevača, očekivana veleprodajna cena gasa, koja obuhvata uvoznu cenu i fiksnu naknadu predviđenu tenderom, u drugom kvartalu 2015. biti 383,57 USD za hiljadu metara kubnih. Cena za krajnje kupce koja se primenjuje od marta ove godine utvrđena je na osnovu prethodne veleprodajne cene od 405,80 USD za hiljadu metara kubnih", navedeno je, takođe, u saopštenju.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je ranije danas da će građani od aprila plaćati nižu cenu gasu, ali nije naveo koliko će tačno iznositi to pojeftinjenje.
Pojeftinjenje će, kako je naveo, zavisiti od cene mrežarina, transporta gasa i kursa dolara.

Bajatović je novinarima u pauzi foruma o "Energetskim perspektivama regiona", najavio da će u narednom kvartalu cena gasa biti snižena sa 340 dolara na 270 dolara za 1.000 metara kubnih i dodao da će od 1. jula cena na stanici Beregovoj, odakle dolazi gas u Srbiju, biti 220 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad cene gasa srbijagas gas cena gasa manje cene gasa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana