Zvanični kurs Evra za dan 28.10.20. :: 117.5904 rsd
Tekst objavljen: 16.09.2020 16:00        


emačko Ministarstvo privrede razmatra mogućnost gradnje kosmodroma na Severnom moru, a letelica koja bi otišla u svemir bila bi domaće, bavarske proizvodnje, navodi Dojče vele

Nemačka razmišlja da gradi kosmodrom na moru BerlinKosmički planovi Saveznog udruženja nemačke industrije (BDI) polako dobijaju konkretne obrise. BDI je u jednom konceptu predvideo gradnju kosmodroma za manje rakete na Severnom moru.

Platforma bi plutala i bila mobilna, gradile bi je privatne kompanije uz podršku države. Nemački ministar privrede Peter Altmajer se još prošle godine pokazao otvorenim za saradnju, a sada njegovo ministarstvo analizira da li je koncept moguć.

BDI se nada da se stvar može sprovesti kroz dve godine i tvrdi da je tehnički izgradnja platforme sigurno moguća, ali i da ostaje pitanje političke podrške, s obzirom da država treba da obezbedi sredstva za početnu fazu gradnje.

Prema ideji BDI, nemački kosmodrom bi bio otvoren za evropske i druge partnere. U ovom udruženju kažu da bi kosmodrom imao „ključni značaj” za industriju s obzirom da živimo u digitalnom dobu koje donosi autonomnu vožnju i takozvanu „industriju 4.0”.

Napretkom tehnologije su sateliti koji se odašilju u orbitu postajali sve kompaktniji i manji, pa će za njih biti potrebne sve manje rakete-nosači, a samim tim i kosmodromi. BDI navodi da već tri privatne nemačke firme rade na tim malim raketama koje bi trebalo da stignu na tržište 2021. ili 2022. godine.

Jedna od tih firmi je „Isar Aerospace” iz Otobruna nadomak Minhena. Ova start-ap firma već je počela da proizvodi rakete. „Isar Aerospace” namerava da napravi nosač dug 27 metara pod imenom „Spektrum”.

Raketa bi već iduće godine trebalo da odleti u kosmos, na relativno malu razdaljinu od Zemlje, prenosi Tanjug.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kosmodrom svemirski program Nemačka svemir

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana