Tekst objavljen: 21.03.2022 11:55        


Nemačka je jedan od ključeva evropske energetske (ne)stabilnosti. Dugogodišnje oslanjanje na jeftinu rusku naftu i gas je stvorilo zavisnost koju je teško iskoreniti, a to je jasno i u trenucima kriza i ratova kao što je trenutni slučaj s Ukrajinom

Nemci kreću u masovnu proizvodnju sintetičkog goriva


Velika nemačka ekonomija se hrani gasom i naftom s istoka pa u tom kontekstu treba shvatiti i politiku prema Rusiji. Sada je međutim jasno da se paradigme moraju menjati, ali nove energetske politike zahtevaju vreme.

Sintetička goriva su još uvek retka i izuzetno skupa te su donedavno bila izlaz samo za kompanije poput Porschea, koje su tražile način da svoje skupe sportiste poput modela 911 održe na životu u vreme kada će se tražiti nulta emisija štetnih gasova u Evropi. Trenutna situacija bi sintetička goriva mogla da približi svim vozačima kao zamena za dizel i benzin koji se dobijaju od nafte. Veća proizvodnja znači i pad cene, piše Revija HAK.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Interesna grupa eFuel Alliance je uverena u sledeći scenario – ako bi razvoj industrije sintetičkih goriva počeo sada u Nemačkoj, tada bi prve količine po pristupačnim cenama bile dostupne već od 2025.

Sintetička goriva bi mogla da zamene čak 70 posto ruskog uvoza sirove nafte do 2030. godine. Sintetička goriva ili eGoriva su proizvedena iz obnovljive energije, CO2 i vode. Ona mogu da zamene benzin i dizel i da se korisre u svim automobilima s motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Obezbeđuju nulte emisije pri sagorevanju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sintetičko gorivo Nemačka gorivo rat u ukrajini rusija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana