Tekst objavljen: 10.10.2019 11:05        


Plan o formiranju centralne institucije za svih 384 nemačkih štedionica iz nekoliko Landesbanaka i društva za upravljanje fondovima Deka, čime bi nastao gigant od 260 milijardi evra, dobio je novi podsticaj

Nemci pokušavaju da naprave bankarskog giganta od 260 milijardi evra

U utorak su najviši predstavnici 12 regionalnih udruženja štedionica Deka i Landesbank Hessen-Thuringen (Helaba) zatražili da se vode rasprave "kako bi se ispitala bliža saradnja i spajanje", objavili su nemački mediji.

Ova odluka ide tragom inicijative predsednika DSGV-a Helmuta Schleweisa koji je sledio cilj da oblikuje Deku, banku nekretnina Berlin Hyp i velike Landesbanken poput LBBW, BayernLB, Nord LB i Helaba u vodeću instituciju za sve štedne banke.

Spajanje dve frankfurtske banke - Deka i Helaba, bio bi prvi korak. Međutim, nije jasno može li se prevladati prethodni otpor Schleweisovom planu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sparkassenverband Baden-Wurttemberg, koji poseduje 16,1 odsto Sparkassenfondsgesellschaft Deka, već je nekoliko puta blokirao pokušaje spajanja s Helabom.

Dva su glavna razloga za to: štedionice Baden-Württemberga ne žele da ojačaju konkurenta svojoj Landesbank LBBW i ne žele da zamene svoj udeo u prilično profitabilnoj Deki za kompaniju iz bankarskih fondova koja je izložena nepovoljnostima negativnih kamata nakon spajanja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nemačke banke bankarski gigant banke Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana