Tekst objavljen: 02.07.2015 14:05        


U Srbiji nije moguće i nije opravdano ozbiljno povećanje cena struje, posebno kada se ima u vidu teška ekonomsko-socijalna situacija stanovništva i da u Evropi padaju tržišne cene struje, izjavio je danas Tanjugu stručnjak za energetiku Nikola Rajaković.

Neopravdan ozbiljan skok cena struje u Srbiji

Dostizanje tržišne cene struje u Srbiji zbog toga treba produžavati maksimalno koliko se može, a istovremeno raditi na dva posla - povećanju energetske efikasnosti i podizanju efikasnosti rada elektroenergetskih preduzeća, rekao je Rajaković.

On je ocenio da bi osim najavljenog poskupljenja struje 1. avgusta za 12 odsto, u sledećoj godini struja mogla da poskupi još jednom, za oko 10 odsto.

To je neophodno i dovoljno za izgradnju nove elektrane koja decenijama nije izgrađena u Srbiji, rekao je Rajaković, ali i dodao da ne očekuje da će, osim toga, dramatično rasti cena struje u Srbiji i regionu.
Tržišna cena struje u regionu i Evropi trenutno je niža od očekivane zbog usporavanja ekonomskog rasta u Evropi i ta cena je sa 55 evra po megavatčasu pala na oko 40 evra, naveo je Rajaković.
On je napomenuo da, uz to nije rasla ni cena opreme za investicije u nove energetske projekte, pa se i zbog toga ne može očekivati rast tržišnih cena struje ni u Evropi ni kod nas.

Ako bi se ubrzao i ojačao industrijski rast u Evropi, moglo bi doći do rasta tržišnih cena električne energije u Evropi.
Rajaković je istakao da je moguć manji skok tržišnih cena struje u julu i avgustu na globalnom tržištu, ako bude suša i loše hidrologije, zbog čega bi hidoelektrane mogle manje da rade i zbog toga što termoelektrane u tom periodu manje rade jer su u remontu.

Globalniji uticaj na rast cena struje mogu imati i obnovljivi izvori energije i oporezivanja emisije emisija ugljen dioksida, što su politike od kojih Evropska unija ne odustaje, dodao je Rajaković.
Strucnjaci su ranije procenili da bi u Srbiji trebalo povećati cenu struje za 30 odsto da bi dostigla tržišni nivo.

Međutim, pošto cena struje pada na slobodnom tržištu, i to usklađivanje domaćih sa tržišnim cenama struje može biti niže, što će zavisiti od daljih kretanja cene tog energenta na tržištu.
Vlada Srbije navela je pre dva dana u Pismu o namerama upućenom MMF-u da je u Srbiji, ukoliko bude potrebno, planirano da struja poskupi i u 2016. i 2017. godini, radi daljeg približavanja tih cena tržišnom niovu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potom je objasnio da vlada čini sve da se proces dostizanja minimalne tržišne cene struje u Srbiji razvuče na duži niz godina, ne kraći od pet godina, istovremeno izrazivši očekivanje da neće morati da dođe do novih poskupljenja struje, jer se nastoji da se postignu unutrašnje uštede i bolji finansijski rezultati u radu EPS-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
neopravdano poskupljenje cena struje rast cene struje poskupljenje EPS

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana