Tekst objavljen: 08.06.2015 9:30        


Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, u svetlu odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da zadrži visok proizvodni nivo, dok su trgovci takođe bili fokusirani na potencijalni povratak iranske nafte na tržišta u slučaju ukidanja sankcija toj zemlji, naveli su analitičari. 

Nepromenjen nivo OPEK-ove proizvodnje oborio cenu nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u julu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 47 centi na 58,66 dolara, dok je nafta tipa "brent" za julsku isporuku u Londonu pojeftinila 42 centa na 62,89 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Investitori sada razmatraju koje će dugoročne efekte po cene "crnog zlata" imati odluka OPEK-a da zadrži nivo proizvodnje na 30 miliona barela dnevno, kažu analitičari.

"Cene će verovatno ostati kolebjive uoči 30. juna, kada ističe rok za postizanje sporazuma Irana i šest zapadnih sila o ograničavanju nuklearnog programa Teherana", izjavio je analitičar, Sandžev Gupta, iz konsultantske kompanije EY.

Ako dogovor bude postignut, zapadne sile su se saglasile da će otpočeti sa postepenim ukidanjem sankcija Iranu, koje su na snazi od 2012. godine, navodi Frans pres, i podseća da je Iran po obimu rezervi nafte četvrti na svetu, ali je njegov izvoz pao sa 2,2 miliona barela dnevno iz 2011. na 1,3 miliona barela zbog uvođenja sankcija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nafta cena nafte cena nafte na berzi pad cene nafte zalihe nafte svetske zalihe nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana