Tekst objavljen: 23.08.2018 10:38        


Naazijskim berzamau četvrtak se trguje nervozno, nakon eskalacije trgovinskog rata između SAD-a i Kine, pri čemu su kineski berzovni indeksi u znatnijem minusu.

Nervoza na berzama nakon eskalacije trgovinskog rata

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica bez japanskih oko 7 sati bio je u minusu 0,1 posto.

Istovremeno, indeks hongkonške berze potonuo je 0,8 posto, a šangajske 0,34 posto, izbrisavši po objavi da carine stupaju na snagu svoje ranije dobitke. Južnokorejski Kospi oslabio je 0,2 posto, australijski ASX 0,3 posto, dok je tokijski Nikkei ojačao je 0,1 posto.

Ogorčeni trgovinski rat između SAD-a i Kine eskalirao je u četvrtak, pri čemu su dve najveće svetske ekonomije međusobno nametnule nove kaznene uvozne carine od 25 posto na 16 milijardi dolara vredan uvoz.Američke carinske vlasti potvrdile su na svojoj internet stranici da u četvrtak počinju naplaćivati dodatnu carinu od 25 posto na 279 proizvodnih kategorija koje se uvoze iz Kine.

Kina je uzvratila carinama na 333 američka proizvoda.

Najnovija runda carina znači da je vrednost robe koju međusobno SAD i Kina ocarinjuju od početka jula dostigla 50 milijardi dolara sa svake strane, što je pojačalo rizike za globalni ekonomski rast.

Rejting agencija Moody′s upozorila je jutros da američko-kineski trgovinski rat predstavlja rizik za globalniekonomski rast, pri čemu se zemlje u razvoju već bore s visokim cenama nafte i sve nepovoljnijim uslovima finansiranja.

„Zemlje u razvoju i dalje su pojačano ranjive na rizik od odliva kapitala, povezanog sa smanjivanjem globalne likvidnost pod uticajem zaoštravanja monetarnih politika u razvijenim zemljama. Eskalacija trgovinskih trvenja dodatno pridonosi neizvesnosti”, napominje Moody′s.

Analitičari Citija u svojem istraživanju pod naslovom „Olujni vetrovi” kažu da uprkos nedavnim znakovima da se trgovinski razgovori ponovo pokreću, očekuju nastavak američko-kineskih trgovinskih napetosti.

Kineska i američka delegacija u sredu se sastala u Washingtonu po prvi put u zadnja dva meseca kako bi iznašli put iz sve dubljeg trgovinskog konflikta, no očito je da ta runda razgovora nije uspela zaustaviti novi krug američkih ipovratnih kineskih carina, sa svim rizicima po svetsku ekonomiju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
berze svetske berze trgovinski rat Amerika kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana