Tekst objavljen: 20.11.2013 13:30        


Dinar će ostati stabilan, tvrde u centralnoj banci. Sličan stav imaju i bankari i ekonomisti. Prepolovljena inflacija u odnosu na 2012, kao i izvoz koji je veći za 30 odsto nego lane glavni su razlozi zbog kojih ćemo i u narednoj godini imati kurs sličan ovogodišnjem.

Ni u 2014. kurs neće preći 115 dinara za jedan evro

Od prošlog meseca čak domaća valuta značajnije jača. Na to su, tvrde u NBS, uticale mere štednje Vlade, kao i veća interesovanja kupaca državnih hartija.

Od početka godine NBS je kupila 375 miliona evra na deviznom tržištu, ali je u isto vreme i prodala 425 miliona. Činila je tako da dinar dnevno previše ne jača, ali i da ne slabi.

Obrazlažući nedavnu rekordnu kupovinu od 100 miliona evra, Jorgovanka Tabaković, guverner NBS, ističe da je to bila reakcija na, uslovno rečeno, “šokove privremenog karaktera”.

- Privremene šokove amortizujemo kao svaka zemlja koja ima ciljanu inflaciju i fluktuirajući kurs. Dogod je reč o privremenim šokovima, mi ćemo ovako reagovati. Niti nam je cilj profit niti nam je prvenstveni cilj zadržavanje nivoa deviznih rezervi. Osnovni cilj je sprečavanje prevelikih oscilacija, kao i mogućnost da neko zaradi na tim oscilacijama, a da NBS, devizne rezerve i država pri tome izgube - ukazuje guverner.

Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta kaže da ulazimo u fazu stabilnosti u pogledu onoga što NBS cilja, a to su niska inflacija i stabilan kurs. Bankari smatraju da je realno očekivati stabilnost kursa u srednjoročnom periodu, mada je to moguće očekivati i na duže.

- Ako privredni rast 2014. bude iznad dva odsto, realno je očekivati da će kurs biti veoma stabilan - naglašava Dragoslav Veličković iz Sosijete ženeral banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kursna lista nbs devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana