Tekst objavljen: 07.01.2023 18:00        


Obezbeđenje stabilnog poslovanja i realizacija ključnih projekata kroz koje će biti uloženo 49,1 milijarda dinara cilj su biznis plana koji je usvojio Odbor direktora Naftne industrije Srbije

NIS utvrdio biznis plan za 2023. - 49,1 milijarda investicija


U dokumentu objavljenom na Beogradskoj berzi navodi se da NIS predviđa ambiciozni investicioni program u narednom periodu, a u 2023. godini biće uložena 49,1 milijarda dinara.

"NIS će tako nastaviti sa finansiranjem ključnih razvojnih projekata u svim oblastima poslovanja, a najviše sredstava biće izdvojeno za segment istraživanja i proizvodnje nafte i gasa", saopštila je ta kompanija.

Navodi se da će NIS nastaviti da radi na razvoju naftnih i gasnih polja u Srbiji, kao i svojih aktiva u regionu.

Radiće se i na razvoju projekta za monetizaciju gasa, kao i razvoju projekta proizvodnje vodonika.

"U oblasti prerade nafte prioritet će biti nastavak pripreme treće faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu, odnosno aktivnosti na predstojećem projektu rekonstrukcije postrojenja katalitičkog krekinga (FČ) i izgradnje novog postrojenja za visokooktanske komponente benzina - ETBE", ističe NIS.

Ta kompanija nastaviće modernizaciju i razvoj maloprodajne mreže.

"Samo u Srbiji se tokom 2023. godine planira izgradnja i rekonstrukcija devet benzinskih stanica. Takođe, planirana je i realizacija strateškog projekta rekonstrukcije i modernizacije skladišta naftnih derivata", navodi NIS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U oblasti energetike, fokus će biti na daljem razvoju proizvodnje i trgovine električnom energijom. Planirana je i realizacija projekata iz oblasti obnovljivih izvora energije, a pre svega nastavak izgradnje fotonaponskih elektrana na lokacijama kompanije.

"Za NIS prioritet ostaju i dalja sinergija sa HIP Petrohemijom, sprovođenje projekata za jačanje energetske efikasnosti, kao i dalja digitalizacija kompanije na svim nivoima", saopštila je ta kompanija.

Poručeno je da će fokus NIS-a biti i na projektima za unapređenje zaštite životne sredine i bezbednosti na radu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo naftna industrija 2023 investicije Naftna industrija Srbije (NIS)

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana