Tekst objavljen: 04.02.2016 14:38        


Putnički avio-saobraćaj u svetu je prošle godine porastao za 6,5 odsto u odnosu na 2014. godinu, zahvaljujući pre svega nižim cenama avionskih karata, saopštila je danas Međunarodna asocijacija za vazdušni prevoz (IATA). 

Niske cene karata vinule avio-putovanja

"Prošlogodišnji veoma snažni pokazatelji, u uslovima slabijih ekonomskih uslova, potvrđuju snažnu tražnju za avio-saobraćajem", izjavio je direktor IATA, Toni Tajler, a prenosi agencija Frans pres.

Reč je o najvećem skoku putničkog avio-saobaćaja od 2010. godine, koji je isto tako veći od 10-godišnje prosečne stope rasta od 5,5 odsto na godišnjem nivou, saopšteno je iz IATA.

Kao ključni razlog ovakvih rezultata, IATA navodi petoprocentno pojeftinjenje avionskih karata u odnosu na 2014. godinu.

U međuvremenu, prosečna popunjenost kapaciteta svetskih avio-prevoznika, merena brojem prodatih sedišta, porasla je prošle godine za 0,6 poena, na rekordan godišnji nivo od 80,3 odsto.

Avio-kompanije iz azijsko-pacifičkog regiona učestvovale su gotovo sa trećinom u ukupnom godišnjem rastu avio-saobraćaja, navodi IATA, dodajući da su najveći rast registrovali avio-prevoznici sa Bliskog istoka, iz Latinske Amerike i iz azijsko-pacifičkog regiona.

Istovremeno, međunarodni avio-saobraćaj evropskih kompanija je prošle godine porastao za pet odsto, saopštila je IATA.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jeftinije karte avio saobraćaj cene avio karata aviokompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana