Tekst objavljen: 17.01.2019 11:48        


Decembarski računi Objedinjene naplate iznenadili su Nišlije, jer su, kako kažu, usluge “enormno poskupele”.

Nišlijama stigli dvostruko veći računi

Međutim, direktorka Objedinjene naplate Jelena Stojanović kaže da je na računu uvećana samo jedna stavka nakon prošlomesečnog poskupljenja centralnog grejanja a da su sve ostale nepromenjene, pišu Južne vesti.

Računi negde duplo veći, kod nekih Nišlija stigli su sa po nekoliko hiljada dinara više u odnosu na prethodne mesece. Nišlijka koja se obratila redakciji Južnih vesti kaže da joj je za stan od 35 kvadrata, stigao račun od 7.000 dinara, prenosi B92.

Direktorka Objedinjene naplate objašnjava da je to zbog poskupljenja Toplane, a da su sve ostale stavke iste.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Podsetimo, mnoge građane u Nišu prošlog meseca iznenadili su računi za grejanje za novembar na kojima je isporučena energija naplaćena skuplje nego u oktobru.

Iako ovo poskupljenje nije aminovano na Gradskom veću, niti je bilo prethodne najave iz Toplane, varijabilni deo obračunat je po ceni većoj za više od 10 odsto.

1 komentar

  1. User image
    Ing Zoran Yukov 17.01.2019 18:13

    Početkom Oktobra 5.10.2018 u Noškim vestma izašao je članak POJEFTINJENJE GREJANJA U NIŠU u kome sam u 3 komentara analiziraokako deluju stare i nove cene na iznos obaveze. (Pročitajte) tako je 31.10 direktor Predrag Milačić tu vest i potvrdio. Međutim Građani su primili u Novembru račune sa uvećanom cenom za kwh umesto 5,4 (bez PDV) cena je bez najave i odobrenja povećana na 6,04din/kwh (bez PDV) a sa 10%PDV=6,644 din/kwh . Milaćić se pravdao da je gas poskupeo i da po uredbi ima pravo da kada energent poskupi za 3% da poveća cenu varijabilnog dela. Niko ovo ne osporava ali on nije podneo zahtev za povećanje cene a ona važi tek kada je gradsko Veće usvoji i objavi se u službenom listu grada Niš .Znači to nije urašeno i to fakturisane je nezakonito. U članku Niških Vesti od 19.12.2018 u naslovu GRADSKA TOPLANA UVELA 24 ČASOVNI REŽIM GREJANJA objašnjava se ovo nezakonito poskuplenje cene kwh od 5,4 na 6,04. . Zatim u članku DECEMBARSKI RAČUNI ZA GREJANJE BIĆE NIŽI OD NOVEMBARSKI Predrag milačič ne govori šta je sa nezakonitim povećanjem cene na 6,04 din(bez PDV). Ponovo u članku od 10.01.2019 GREJANJE ZA SADA NEĆE POSKUPETI ne govori šta se desilo sa povećanom cenom koja je primenjena u Novembru. Međutim ponovo se građani žale da su i decembarski računi umesto niži još više uvećani (kao u Vašem članku) . Da bi saznao šta se ustvari dešava pogledao sam na sajtu Niške toplane cenovnih i video : Da je nazorni odbor na telefonskoj sednici održanoj dana 07.12.2018 , doneo sledeću ODLUKU" Predlaže se Gradskom veću grada Niša da utvrdi novu cenu snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom , za korisnike daljinskog grejanja kojima se toplotna energija obračunava po izmerenoj isporučenoj količini toplotne energije
    - Za varijabilni deo u visini od 6,04 din/kwh.
    ". Odluku o promeni cene objaviti u "Službenom listu Grada Niša", po dobijanju saglasnosti Gradskog beća Grada Niša.
    # Nova cena za varijabilni deo iz stava 1 ove Odluke, šrimenjivaće se za potrošenu toplotnu energiju počev od 01.11.2018 god.
    Neosporna je činjenica da je to povećanje cene učinjeno nezakonito i da se donošenje i potvrđivanje ODLUKE ne može primenjivati RETROAKTIVNO već tek kada je ispoštovana procedura za njeno donošenje.
    KOje količine kwh/m2 stana je u ovoj grejnoj sezoni isporučeno po merenju: U okt=3,6286 kwh/m2 stana za plaćanje; u Nov=12,2107 kwh/m2; u Dec=20,2214 kwh/m2, a u Januaru do 16.01.2019 još 12,892 kwh/m2 stana( ujedno je to isporučeno za prvu polovinu grejnog perioda), pa se može očekivati da će se do kraja grejnog perioda isporučiti približno 97,90 kwh/m2 stana što je približno prosečnoj kolićini od 97,5265 kwh/m2 stana (dobijenoj za 13 zadnjih grejnih sezona)

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nišlije mesečni računi poskupljenje objedinjena naplata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana