Tekst objavljen: 08.06.2018 13:20        


Sosijete ženeral mora da plati 1,3 milijarde evra zbog mita i prevare, tako da izgleda, zasad, ništa od spajanja s Unikreditom.

Ništa od spajanja Sosijete i Unikredit banke

Francuska banka kažnjena je za dugogodišnje podmićivanje u Libiji, kao i za manipulisanje kamatnim stopama, a njeno moguće spajanje s italijanskim konkurentom će, čini se, ipak sačekati nešto stabilnija vremena za obe banke.

Američki regulatori su objavili da su s bankom Sosijete postigli nagodbu vrednu više od 1,3 milijarde dolara, čime će zaključiti dva slučaja u kojima se istraživala uloga francuske banke u podmićivanju libijskih dužnika i manipulisanju kamatnim stopama. Radi se o dugogodišnjim istragama, od čijih ishoda su zavisili i finansijski rezultati poznate francuske banke, a neizvesnost je manjim delom onemogućavala konkretnije planiranje budućeg poslovanja, pa tako i ovih dana opet oživljene mogućnosti spajanja s italijanskim konkurentom Unikreditom.

Francuskoj banci se na teret stavljalo da je u dva razdoblja, tokom 2006. i 2010. do 2011, na londonskom tržištu davala lažne podatke o kamatnim stopama po kojima je pozajmljivala novac. Londonsko međubankarsko tržište svakodnevno objavljuje referentne kamatne stope za niz valuta prema kojima se ravna globalna finansijska industrija i od kojih zavise ugovori vredni milijarde i milijarde dolara.

Sosijete je na taj način ukupno sklopio 13 investicionih ugovora i posao restrukturiranja u sveukupnoj vrednosti od 3,66 milijardi dolara, a na poslovima je banka zaradila više od 520 miliona dolara.

Kazna koju Sosijete mora da plati zbog podmićivanja iznosi 585 miliona dolara, a u prvom slučaju takve vrste ona će u jednakim iznosima biti razdeljena između američkih i francuskih regulatora koji su zajednički radili na istrazi.

Slučajevi koji će se formalno završiti kad u njujorškoj sudnici predstavnici Sosijetea i zvanično priznaju krivicu, bili su potencijalni problem mogućem spajanju francuske banke i njenog italijanskog konkurenta Unikredita. Nagađanja o spajanju ove dve banke ponovo su se javila tokom ovog vikenda, iako se takve glasine ponavljaju s vremena na vreme već deset godina, prenosi T portal.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
manipulacija kamatne stope kazna za banke spajanje banaka UniCredit Banka banka Societe Generale

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana