Tekst objavljen: 24.08.2018 12:00        


Banje u Srbiji među najposećenijim su turističkim destinacijama, a mnogi se za njih opredeljuju ne samo zbog toga što povoljno utiču na zdravlje već i zbog povoljnih cena odmora.

Noćenje u banjama od 350 do 3.500 dinara

U Srbiji ima oko 50 banja i većina njih beleži rast posete i broja noćenja i domaćih i stranih turista. Za prvih šest meseci banje u Srbiji posetilo je više od 250.000 gostiju, što je rast od 20 odsto u odnosu na 2017.

Povoljan uticaj na zdravlje, odmor u miru, lepa priroda, razne manifestacije, blizina drugih turističkih znamenitosti, pristupačna cena samo su neki od razloga zbog kojih se turisti opredeljuju za odmor u banjama. Veliki broj ljudi odlučuje se na odmor u banji upravo u ovom periodu, kada je leto na izmaku.

- Banja ima širom Srbije i najčešće su okružene planinama, šumama i prirodnim lepotama. Idealne su za aktivan odmor, a ne samo za lečenje. Sve više mladih odlučuje se da boravi u nekoj od banja, za šta je presudan povoljan cenovnik smeštaja, a vreme na odmoru koriste za obilazak okolnih gradova, šetnje, rekreaciju, kupanje u rekama, jezerima i bazenima - kažu turizmolozi.

Ovogodišnja ponuda za odmor u banjama donosi raznolike cene, od 350 dinara za krevet u sobi, do 3.500 dinara koliko košta noćenje u hotelima ili više ako je u pitanju pun pansion ili polupansion.

Tako, na primer, u Sokobanji noćenje u sobi sa upotrebom kupatila može da se nađe već od 500 dinara, smeštaj u malo luksuznijem apartmanu za dve osobe je 1.600 dinara, dok apartmani sa upotrebom kuhinje koštaju oko 2.500 dinara. U manje poznatim banjama kreveti se izdaju za noć po osobi i za 350 dinara, dok je prosečna cena od 600 do 1.000 dinara.

U hotelima, u zavisnosti od kategorizacije, smeštaj sa doručkom može da se nađe već od 2.000 dinara, dok je apartmanska ponuda od 1.600 do 3.000 dinara.

Sve popularnije su vazdušne banje, kao što je Vrdnik ili Palić, ali na Paliću turiste privlače i termalni bazeni i veliki parkovi, Zoološki vrt, blizina granice sa Mađarskom, blizina grada Subotice poznate po brojnim secesijskim objektima, salašima i vinarijama.

Kao i sve druge banje, i ove imaju velnes i spa ponudu, a turizmolozi ih preporučuju ljudima koji vole "tišinu koja se čuje".

Pansion u hotelima je oko 3.000 dinara, dok smeštaj u privatnim vilama pored jezerima može da se nađe za 1.500 dinara.

- Budžet koji vam je potreban za odmor u nekoj od banja zavisi od mnogo faktora, ali su za većinu usluga cene prilično ujednačene. Najskuplje će proći oni kojima je potrebna bolnička dnevna nega i njihov boravak u jednokrevetnim sobama je od 20 do 35 evra po danu. Zdravi turisti imaju veliki izbor smeštaja, a njihovi troškovi zavisiće od klase sobe, broja kreveta u sobama, od spratnosti, jer su obično sobe na prvom i drugom spratu skuplje od viših, a na cenu najviše će uticati da li ste izabrali pun pansion, polupansion ili samo noćenje sa doručkom. Domaćini u banjama daju popuste i na dužinu boravka, a na osnovne cene, u koje nije uračunat medicinski program, doplata za, recimo, hidroterapiju košta oko pet evra - kažu turizmolozi.

Sve banje nude i luksuzniji smeštaj, od 50 do 100 evra, a za decu do dve godine boravak u mnogim banjama je besplatan.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaći turisti cena smeštaja Srpske banke banje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana