Tekst objavljen: 01.11.2015 10:00        


Finska Nokia, treći svetski proizvođač opreme za telekomunikacione mreže, najavila je danas da će akcionarima isplatiti 4,0 milijarde evra dividende narednih godina, zahvaljujući boljem profitu od očekivanog, pošto je rast prodaje u Kini kompenzovao slabiju tražnju u Severnoj Americi i Evropi. 

Nokia deli akcionarima 4,0 milijarde evra dividende

Finska kompanija je u saopštenju precizirala da će akcionarima vratiti 4,0 milijarde evra (4,4 milijarde dolara) narednih godina kroz isplatu dividendi i otkup akcija, prenosi Rojters.

Nokia, koja je ovog meseca obezbedila odobrenje regulatora za preuzimanje francuskog rivala Alkatel Lusenta za 15,6 milijardi evra (17,1 milijardi dolara), takodje je iznela plan uštede 900 miliona evra na tom poslu do 2018. godine.

U trećem tromesečju ove godine operativni profit mrežnog sektora kompanije bio je 391 miliona evra, odnosno 13,6 odsto prihoda.

To je otprilike na nivou prošlogodišnjeg rezultata od 397 miliona evra, ali znatno iznad prosečne prognoze analitičara, koji su u anketi Rojtersa očekivali dobit od 297 miliona evra, uz udeo u prihodima od 10,2 odsto.
Analitičari su bili oprezni u pogledu dobiti Nokie nakon što je tržišni lider Erikson ovog meseca objavio razočaravajuće rezultate, navodeći kao razlog za to usporavanje tražnje u Kini.

"Iako su prihodi (Nokie) niži, profitabilnost u mrežnom sektoru je bila izvrsna. Rezultati u Kini su bili posebno dobri", rekao je analitičar kompanije Inderes Ekviti Riserč, Mikael Rautanen.

Nokia je podigla i svoju prognozu profitabilnosti za mrežni ogranak za celu godinu, precizirajući da očekuje operativnu maržu oko ili malo ispod svog dugoročno ciljanog raspona od 8,0 do 11 odsto, u odnosu na ranije predviđenu maržu oko sredine tog raspona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
profit dividenda nokia

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana