Tekst objavljen: 02.11.2013 10:00        


Neverovatan rast vrednosti virtualne valute bitkoin, dovela je do toga da se investicija jednog Norvežanina od samo 27 dolara za četiri godine pretvori u dobitak od čak 886.000 dolara, piše britanski Gardijan.

Norvežanin bitkoinima 27 dolara pretvorio u 886 hiljada

Kristofer Koh uložio je 2009. godine 150 kruna (26,6 dolara) u 5.000 bitkoina, nakon što je za njih slučajno saznao tokom pisanja školskog rada o šifrovanju. Ubrzo je zaboravio na to, dok mu velika medijska pažnja koju virtualna valuta izaziva ovih dana, nije osvežila pamćenje.

Bitkoin se sve više koristi i u "stvarnom svetu". Naime, danas je moguće trošiti bitkoine, a da ih prethodno ne razmenite u tradicionalni novac. Plaćanje bitkoinima su prvo omogućili određeni britanski pabovi, da bi se prvi bankomat za bitkoine pojavio u Vankuveru. Nakon što bankomat skenira dlan korisnika, oni mogu da kupuju ili prodaju svoje bitkoine za gotovinu.
Bitkoini su "uskladišteni" u šifrovanim "novčanicima" koji su zaštićeni šifrom. Kristoferu je trebalo malo vremena da se priseti šifre, ali nakon što je ukucao tačnu kombinaciju sačekalo ga je i više nego prijatno iznenađenje.

- Pisalo je da imam 5.000 uskladištenih bitkoina. Po današnjem kursu to iznosi oko pet miliona kruna (886.000 dolara) - izjavio je Koh.

Vrednost bitkoina dostigla je u aprilu ove godine rekordnih 266 dolara, ali se ubrzo survala na 50 dolara. Kurs virtualne valute od tada je veoma nestabilan.

Koh je razmenio tek petinu svojih bitkoina, što mu je bilo dovoljno da kupi stan u Tojenu, jednom od uglednijih delova Osla.

Bitkoini se najčešće kupuju za tradicionalni novac u internet "menjačnicama" (najpoznatiji servis je Mt Gox). Međutim, usled strogih kontrola u cilju sprečavanja pranja novca, ovaj proces može biti malo nezgodan. Korisnik isto tako može svoje bitkoine da razmeni za gotovinu u internet "menjačnicama".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
internet online novac virtuelni novac bitcoin bitkoin

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana