Tekst objavljen: 05.03.2015 14:35        


Nova cena nafte dovešće do pada profita Naftne industrije Srbije do 25-26 milijardi dinara, izjavio je danas zamenik generalnog direktora u NIS-u Srdjan Bošnjaković. "Nova cena nafte dovešće do pada profita NIS-a do 25-26 milijardi ako ostane ovakav portfolio", rekao je Bošnjaković na panelu o deregulaciji energetskog sektora i predstojećim izazovima na Kopaonik biznis forumu.

Nova cena nafte obara profit NIS-a

Kada je reč o ceni struje, izvršni direktor EPS Aleksandar Surla istakao je da ona u Srbiji mora da bude tržišna, jer samo je ona relevantna, a ne ekonomska "koja je izmišljena na papiru".

"Mora se ići u liberalizaciju tržišta. Kad dođe konkurencija neće nam biti siguran nijedan kupac i samim tim će pritisak biti veći. Nosimo teret ako prodajemo struju 30 ili 40 odsto jeftinije", poručio je Surla.

Kako je dodao, u skladu sa evropskim integracijama, Srbija bi svake godine, u narednih osam, godišnje za ekologiju trebalo da izdvaja po oko 100 miliona evra kako bi se postigla smanjenja izduvnih gasova i čestica.

"Mi ne možemo sa trenutnim finansijskim kapacitetom da izdržimo da držimo nivo investicija na ovom nivou i još investiramo u ekologiju, a što nam je obaveza", ukazao je Surla.

Generalni direktor Elektromreže Srbije Nikola Petrović rekao je da je Elektromreža Srbije u nesto lakšoj poziciji nego EPS.

On je rekao i da je cena električne energije najniža u Evropi.
"Srbija je najbolja poziciji u Evropi za alokaciju kapaciteta. Graničimo se sa osam država, imamo dosta pravaca koji su interesanti za izvoz električne energije", kazao je Petrović.

Predsednik Saveta u Agenciji za energetiku Ljubo Maćić ukazao je na aktuelnu situaciju u oblasti energetike, i podsetio da se u protekloj deceniji u svetu dogodila ozbiljna revolucija u načinu trošenja i obezbedjivanja energije.

Kako je objasnio energetska politika u Evropskoj uniji u mnogim važnim segmentim nije dovoljno harmonizovana između zemalja članica, pri čemu se često se odstupa od zajedničkih ciljeva.

"Zbog sužavanja prostora za tržište i širenja obnovljivih izvora energije, koji imaju prioritet, dešava se veliki pad veleprodajnih cena, pada profit u elektroprivredi, zatvaraju se elektrane na gas, a, osim obnovljivih izvora energije, nema interesa za gradnju novih elektrana", rekao je Maćić.

On je dodao da visoke maloprodajne cene energije ugrožavaju globalnu konkurentnost energetske industrije EU.

Kada je reč o Srbiji, naša država ima obavezu da sprovodi evropsku regulativu, obzirom na to da je 2006. ratifikovala ugovor o energetskoj zajednici, rekao je Maćić.

Prema njegovim rečima regulisane cene električne energije u Srbiji su ispod tržišnih, zbog čega energetska preduzeća mogu da povećaju profit samo smanjivanjem troškova.

Kako je dodao izgradnja novih elektrana će poskupeti zbog činjenice da su velike međunarodne finansijske institucije počele da uskraćuju, odnosno da restriktivno kreditiraju nove elektrane na ugalj, a sve u okviru globalnih aktivnosti protiv klimatskih promena.

Međutim, dodao je Maćić, Srbija ima mogućnost da koristi povoljne kredite iz Narodne Republike Kine što, kako ističe, olakšava situaciju.

"Dodatne neizvesnosti su velike fluktuacije cene energenata na svetskom tržištu. To nije povoljan ambijent za ulazak u investiciju, a dodatna neizvesnost biće koliki će biti troškovi emisije ugljen-dioksida", rekao je Maćić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
profit nisa pad profita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana