Tekst objavljen: 31.12.2013 14:30        


Već prvog dana Nove godine plaćaćemo za dva odsto viši PDV na osnovne životne namirnice, a oni koji rade u javnom sektoru i, uz to, imaju platu veću od 60.000 dinara, i solidarni porez od pet odsto. Ali, ima tu još novina koje ćemo na sopstvenoj koži osetiti čim prođu praznici.

Nova pravila za Novu godinu: Ovo vas čeka od sutra

REALNO MANJE PLATE I PENZIJE

U aprilu će penzije porasti za 0,5 odsto, što na prosečnoj penziji donosi oko 150 dinara. Duplo više (300 dinara) dobiće u oktobru. Ipak, u odnosu na inflaciju, penzije će biti obezvređene. Slično je i sa platama u javnom sektoru. One će biti, ako su veće od 60.000 dinara, dodatno oporezovane.

VEĆI POREZ NA STAN

Porez na stan ili kuću biće od 80 do čak 300 odsto veći nego ove godine. Sve opštine i gradovi poslaće građanima rešenja koja će biti sastavljena prema računici pravljenoj po tržišnim cenama. Najgore će proći oni koji žive u centru grada.

PLAĆANJE RAČUNA ZA STRUJU ILI SEČA

Od januara 2014. godine imaćemo jasnije račune za struje. Lepše će nam, kažu, predstavljati aktuelne obaveze i dugove. Ali, dugove nam više neće tolerisati. Naime, ko dva meseca zaredom ne plati struju, sledi mu isključenje.

KROV NAD GLAVOM SAMO UZ KOMERCIJALNE KREDITE

Ukinuta je mogućnost da se uz subvenciju države kupuje prvi stan. To znači da će svi koji hoće da kupe stan, to moći da urade samo uz komercijalne uslove banaka. Bankari kažu da će se truditi da, bar delimično, smanje cenu kredita za nekretnine.

TEŠKO DO POSLA

Uz novi Zakon o radu ili bez njega, tek dobijanje novog posla će u narednoj godini biti poput dobitka na lutriji. Teško će se, što zvuči neobično, dobijati i u državnoj službi, s obzirom na to da je ograničeno zapošljavanje u javnom sektoru do 10 odsto od postojećeg broja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
2014. Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana