Tekst objavljen: 14.10.2019 13:05        


Preduzetnicima će se u prve tri godine primene nove Uredbe o bližim uslovima, kriterijumima i elementima za paušalno oporezivanje nameti uvećati najviše za po 10% na godišnjem nivou, ali se poresko opterećenje nekih kategorija paušalaca nakon isteka tog perioda biti još veći, prenosi portal Startit.

Nova pravila za paušalce: Porez veći 10% godišnje

Nakon što je najavljeno da će se od Nove godine primenjivati izmenjen Zakon o porezu na dohodak građana, koji je izazvao negativne reakcije velikog dela IT zajednice, Radna grupa Vlade Srbije predložila je Uredbu koja bi trebala da ukoloni nedostatke važećih propisa o paušalnom oporezivanju.

Na sajtu Advokatske komore Srbije objavljen je predlog Uredbe koji ukazuje da će se na nivou republike izračunavati koeficijent za sve obveznike u okviru jedne delatnosti (šifre delatnosti).

Pored toga, zaračunavaće se i polazna osnovica za obračun fiskalnih obaveza na nivou Srbije ili lokalne samouprave, koja se izračunava tako što se prosečna mesečna zarada množi sa brojem zaposlenih, a deli sa ukupnim brojem stanovnika.

Na pojedine delatnosti će se primenjivati polazna osnovica na nivou cele Srbije, što znači da će formulu za izračunavanje polazne osnovice ulaziće prosečna zarada, broj zaposlenih i broj stanovnika u celoj državi.

Konkretno, poresko opterećenje će se za taksiste i ostale prevoznike u saobraćaju, programere i druge grupe IT-ijevce, konsultante, arhitekte, inžinjere i umetnike računati na nivou cele države. Deset centralnih beogradskih opština će imati zajedničku osnovicu, dok će se za prigradske opštine ona obrčunavati pojedinačno.

Dodatni korektivni faktori za formula paušala biće zona u kojoj se delatnost obavlja (mikrokolacija), starost obveznika, trajanje delatnosti i radna sposobnost preduzetnika, kao i posebno umanjenje za stare zanate.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uredba takođe predviđa i olakšice za preduzetnike koji su svoj biznis zasnovali na manje od 36 meseci i koji su mlađi od 30 godina.

Startit ocenjuje da se usložnjavanje formule za izračunavanje polazne osnovice neće podjednako odraziti na sve kategorije paušalaca, te da će neki osetiti pozitivne efekte, a da će unutar IT sektora izazvati "reorganizaciju i povećanje nameta za mnoge”.

Sa druge strane, poreski savetnik Advokatske komore je u svojoj analizi naveo da nacrt Uredbe predstavlja dobro rešenje za advokatsku delatnost i da će doneti "transparentnost, pravičnost i predvidivost kod paušalnog oporezivanja”.

Vlada Srbije je još u septembru najavila reformu paušalnog oporezivanja, konkretno aplikativnog softvera za njegovo izračunavanje i automatizaciju poslovnog procesa.

U novoobjavljenom dokumentu se navodi da će obveznici putem portala Poreske uprave moći pre započinjanja posla da dobiju tačnu informaciju o visini obaveza po osnovu poreza na dohodak i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

1 komentar

  1. User image
    Dejan 12.01.2020 20:12

    U isti kos su stavljeni taksisti Beograda, N. Sada, Nisa i Valjeva a dobro se zna da su cene tih usluga u provinciji daleko nize od velegradskih

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Vlada Srbije povećanje poreza preduzetnici paušalni porez paušalci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana