Tekst objavljen: 25.07.2016 10:54        


Građane Srbije od masovnijeg korišćenja onlajn i mobilnog bankarstva odvraćaju nedovoljna informisanost i strah od zloupotreba u virtualnom poslovanju, izjavio je zamenik predsednika Izvršnog odbora Raiffeisen banke Petar Jovanović i dodao da razloga za zabrinutost nema, jer su mere zaštite jednake za slučaj digitalne ili fizičke krađe. 

Novac u digitalnom svetu,siguran kao u ekspozituri

"Banke stalno investiraju u najnovije tehnologije zaštite i prevencije zloupotreba, pa su sredstva sigurna prilikom korišćenja digitalnih servisa", rekao je Jovanović u izjavi Tanjugu.

Jovanović ističe da pristup digitalnim servisima podrazumeva korišćenje korisničkog imena, lozinke ili PIN kodova u slučaju mobilnih aplikacija.

Njih bi trebalo čuvati na sigurnom mestu, i nikako ne koristiti za druge servise na internetu koji su dostupni hakerima i kriminalcima.

"Lozinku bi trebalo koristiti isključivo za taj nalog", dodao je Jovanović ističući da je Raiffeisen, recimo, kod mobilnog bankarstva uveo inovativni sistem zaštite, baziran na tehnologiji s jednokratnom lozinkom koja važi samo u tom trenutku. To je način zaštite koji je jako teško zloupotrebiti", rekao je on.

Prema njegovim rečima, ta banka se nije do sada suočavala sa pokušajima prevara u digitalnoj sferi, što ne znači, primetio je, da one ne postoje.

Jovanović je naglasio da je skoro 90 odsto transakcija pravnih lica u Raiffeisen banci već u nekoj formi elektronskog oblika. Kod građana, za koje su digitalne usluge besplatne, iako se beleži rast broja korisnika digitalnih kanala, još postoji određena kategorija, mahom starijih klijenata koji nisu otvoreni prema internetu ili mobilnim aplikacijama.

"Kod mlađih je veća otvorenost, a oni su i zainteresovani za nove tehnologije. Neki su čak svesni i pojedinih ograničenja u pristupu i želeli bi da se ona sklone", rekao je Jovanović.

U poslednjih nekoliko godina, dodaje on, postoji značajan trend prelaska klijenata na elektronsko i mobilno bankarstvo, a samo Raiffeisen je od početka godine dobio 50.000 novih korisnika mobilnog bankarstva.

Danas se najviše, kada je reč o online ili mobilnim uslugama, rekao je Jovanović, koristi plaćanje računa, obavljanje menjačkih poslova, upit stanja po računima, prisutnija je upotreba pametnih bankomata gde građani mogu da uplaćuju i podižu novac ne koristeći filijale i osoblje u filijalama.

"Ti servisi omogućuju da ste u konstantnom kontaktu sa bankom, a da ne provodite vreme u ekspoziturama", rekao je on.

Upitan gde je bankarski sektor u Srbiji u odnosu na EU kad je reč o digitalizaciji usluga, odgovara da je ponuda na evropskom nivou, banke u taj segment poslovanja konstantno investiraju, ali je neophodno u nekim delovima uskladiti regulativu.

"Ima pomaka u regulatornom okviru u smeru podržavanja razvoja digitalnog bankarstva, ali nam i dalje manjkaju propisi i nismo usklađani u domenu digitalnog potpisivanja i identifikacije klijenata", rekao je Jovanović. U EU je, kako je rekao, masovnija upotreba digitalnog potpisa, a kod nas je ona limitirana na mali broj korisnika.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    rade 26.07.2016 11:21

    problem on line placanja ne lezi samo u nasem strahu vec neodgovornosti samih banaka cak i u papirnom bankarstvu..malo malo pa cujem da sami radnici banaka/malo ih je/zloupotrebe polozaj i pokradu klijenta a posle naknada stete nekasd se i ne desava

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke online bankarstvo plaćanje mobilnim telefonom

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana