Tekst objavljen: 27.01.2023 12:05        


Ni ovog petka vesti za vozače nisu baš dobre

Nove cene goriva donele i novi skok cena

Litar evrodizela će od danas od 15 časova do sledećeg petka u isto vreme na pumpama maksimalno koštati 200 dinara za litar.

Cena benzina evropremijum BMB 95 biće najviše 170 dinara za litar.

Prošle nedelje cena goriva bila je198 dinara za litar evrodizela, dok je litar benzina evropremijum BMB 95 koštao najviše 167 dinara.

Kakve nas cene goriva očekuju u narednim nedeljama i mesecima, mnogi se pitaju i sada kada se za gorivo u Srbiji kaže da nije toliko skupo i da je cena prihvatljiva imajući u vidu vrtoglavi rast cena iz nedelje u nedelju do pre samo oko dva meseca.

Praktično, cena dizela je u kratkom vremenu drastično pala. Litar se polovinom oktobra na srpskim pumpama prodavao za 220 dinara, a litar benzina za 185. Tada je i cena barela na evropskom tržištu bila na vrhu - kretala se i do 117 dolara po barelu.

U međuvremenu situacija je dobila obrt. Manja globalna tražnja, ali i strah od recesije između ostalog doveli su i do pada cene nafte na svetskom tržištu. U međuvremenu cena je počela da raste. Jutros je cena barela na londonskom tržištu 87 dolara, prošle nedelje barel se prodavao za 84 dolara, pre toga i za koji dolar manje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kina pravi obrt

Sve je izglednije da će ukidanje kovid ograničenja u Kini dovesti do velikog rasta tražnje za naftom, saopštava Međunarodna agencija za energiju. Sve to moglo bi sada dovesti do veće tražnje i nove veće cene goriva u svetu.

Prema navodima ove organizacije, snabdevanje ruskim energentima je u padu, što nije bio problem dok je bila smanjena privredna aktivnost na globalnom nivou, ali bi u narednom periodu moglo postati ozbiljna prepreka rastu ekonomije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gorivo cene goriva nove cene goriva cena dizela cena benzina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana