Tekst objavljen: 27.05.2022 14:25        


Obe vrste goriva čija je cena ograničena uredbom Vlade Srbije danas će poskupeti

Nove cene goriva: Poskupljuju benzin i dizel


Cena dizela biće veća za nešto više od dinar, dok će benzin poskupeti za tri dinara.Evrodizel će se od danas do petka 3. juna prodavati po ceni od 203,50 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 za 187dinara za litar.

Podsetimo, prošle nedelje je benzin poskupeo za 4 dinara, a dizel za 20 para. Pre toga, od 6. do 20. juna, dve nedelje cene goriva na pumpama u Srbiji nisu menjane, a tada je litar dizela koštao 202, a benzina 180 dinara.

Vlada Srbije je juče donelaodluku kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine. Kako je saopšteno, ova odluka doneta je u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i njenu tendencijuu daljeg rasta koja negativno utiče na makroekonomsku stabilnost u zemlji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nafta na dvomesečnom maksimumu

Poskuljenje goriva na pumpama u Srbijimoglo se i očekivati s obzirom da se cena usklađuje sa cenama nafte na globalnom tržištu, koje su ojačale i kreću se danas na azijskom trgovanju oko dvomesečnog maksimuma.

Svetski referentna nafta Brent je na putu da zabeleži najveći nedeljni skok cene u poslednjih mesec i po dana, pogurana strahom kupaca od smanjenja ponude zbog moguće zabrane EU na uvoz ruske nafte i rastom potražnje za gorivom u Sjedinjenim Državama uoči letnje sezone putovanja koja počinje 30. maja.

Nafta Brent za julsku isporuku (Fjučers ugovori) trgovana je u Aziji za 117,31 dolar po barelu u 2:47 časova po srednjoevropskom vremenu. Prethodno je tokom trgovinske sesije dostigla cenu od čak 118,17 dolara. Ukupno je od početka nedelje ojačala za oko 4,0 procenta, izveštava Rojters.

Cena fjučersa američke WTI nafte iznosi danas 113,91 dolar po barelu, i na nedeljnom nivou je u porastu od oko 0,7 odsto. Oba referentna tipa nafte beleže ove godine rast cene od oko 50 procenata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gorivo cene goriva nove cene goriva cena dizela cena benzina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana