Tekst objavljen: 11.12.2019 14:55        


Srbija je utvrdila tri kategorije firmi-zagađivača koji će shodno veličini preduzeća plaćati ekološku taksu od 5.000 do dva miliona dinara godišnje, dok će građani plaćati fiksni iznos od 1.200 dinara

Nove eko-takse plaćaju i domaćinstva i firme

Blic prenosi da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o kriterijumima za određivanje aktivnosti koje negativno utiču na životnu sredinu prema količini zagađenja, kojim je devinisala taksu za pravna i fizička lica.

Preduzeća su razvrstana u tri kategorije delatnosti koje zagađuju životnu sredinu, veliki, srednji i mali negativan uticaj.

Propisano je da su veliki zagađivači rudarske kompanije, drvnoprerađivačke firme, kao i preduzeća koja obrađuju tekstil, plastiku ili meso.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Srednja grupa zagađivača su uzgajivači stoke, prerađivači voća, povrća, proizvođači mleka i sladoleda, dok su mali zagađivači trgovci na veliko i malo.

Navedene tri kategorije su dodatno podeljene na velika, srednja, mala i mikro preduzeća.Uredba se primenjuje od ovog meseca, dok će taksa fizičkim licima, domaćinstvima koji se greju na čvrsta goriva, od januara naplaćivati fiksna taksa.

3 komentara

  1. User image
    Piknik-Bojkot.mp3 14.12.2019 0:19

    Dokle vise? Kolko jos novih nameta?
    Nama obicnim smrtnicima daju jos jedan razlog za odlazak!

  2. User image
    Антипицоусти 17.12.2019 10:59

    Ускоро се уводи и такса на ваздух (макар и загађени) који удишемо!

  3. User image
    socijala 19.12.2019 9:24

    Baš su dovitljivi. Dokle više će izmišljati nove namete kako bi napunili državnu kasu i sebi obezbedili lagodniji život. Dajte malo okrenite na drugu stranu i pružite nadu da će ovde biti bolje da mladi krenu da planiraju da ostanu...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
plaćanje eko takse Vlada Srbije naplata ekološke takse 2020

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana