Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 25.08.2020 13:45        


Nova rata za kredit u evrima od septembra mogla bi da bude manja za koji evro, imajući u vidu novi pad euribora, evropske kamate koja utiče na cenu kredita i u Srbiji

Novi pad euribora, rate stambenih kredita u septembru nešto manje?

Tromesečna stopa Euribora pala je na rekordno niskih -0,491 odsto, objavila je jutros Evropska centralna banka, što bi mesečnu ratu od 300 evra iz juna moglo da smanji za dva do tri evra.

Poređenje

Trenutna vrednost jednomesečnog euribora je tolika da se može govoriti o njegovom minimalnom uticaju na cenu kredita. Poređenja radi, pre deset godina euribor je bio i veći od 4,5 procenata, a eventualni skok na dva procenta mogao bi današnju mesečnu ratu kredita od 250 evra da poveća na 310 evra. Ipak, stručnjaci kažu, da povratak euribora na stare visoke vrednosti neće tako brzo, ali da se lagani rast evropske kamate treba očekivati.

Nakon dugogodišnjeg stagniranja, euribor je lagano počeo da raste početkom marta.

Domaći i strani finansijski stručnjaci danas kažu da razloga za brigu nema još uvek nema

Kako ocenjuju, euribor će postepeno početi da raste tek kada se završi aktuelna kriza i njene posledice, odnosno kada se ekonomija oporavi i poraste tražnja za novcem.

Glavni ekonomista Švedske banke u Estoniji Toni Mertsina rekao jeda nova kretanja euribora i rata treba vezivati za aktuelnu krizu.

"Očekujemo da će Euribor početi postepeno da raste kada se kriza završi i kada poraste tražnja za novcem. Međutim, trenutno ne predviđamo njegov snažan rast. Ne vidimo da će Evropska centralna banka ove godine menjati svoju politiku kamatnih stopa. Takođe, banke radije osiguravaju svoju likvidnost nego što bi pozajmljivale novac bankama sa većim kamatama", ocenio je Mertsina.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Šta je euribor i kako varira?

Euribor je kamatna stopa po kojoj banke međusobno pozajmljuju novac. Njegova vrednost deo je ukupne kamate ne kredit, što znači da njegov rast direktno povećava i kamatu i mesečnu ratu.

Pre ekonomske krize 2008. godine, euribor je dostigao rekordnih 4,7 odsto, da bi već sledeće godine pao na ispod tri odsto, a u 2010. na manje od jedan odsto. Nakon blagog oporavka narednih godina, euribor je od 2016. godine u minusu gde približno stoji i danas.

U Srbiji su za kretanje euribora vezani gotovo svi stambeni krediti, ali i veliki broj potrošačkih zajmova.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
pad euribora rata za stan stambeni kredit u eur stambeni krediti euribor

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana