Tekst objavljen: 21.07.2017 12:10        


Državni udeo u će se nakon konverzije dugova te kompanije povećati na više od 90 odsto akcija, rečeno je za RTS u resornom ministarstvu. Država će novim tenderom na prodaju ponuditi većinski paket akcija "Galenike", a tender bi trebalo da bude raspisan do 1. septembra, javlja RTS.

Novi tender za "Galeniku", država nudi većinski paket

Državni udeo u “Galenici” će se nakon konverzije dugova te kompanije povećati na više od 90 odsto akcija, rečeno je za javni servis u resornom ministarstvu.

Pokušaj strateškog partnerstva uz prodaju 25 odsto državnih akcija "Galenike" u februaru se završio neuspehom.

Zoran Pantelić iz sindikata "Nezavisnost" prenosi da će novi tender država raspisati do 1. septembra i da se ovoga puta prodaje većinski kapital kompanije.

"Sada se pripremaju tenderski uslovi i sve ono što prateće ide uz tendersku proceduru", navodi Pantelić na osnovu obaveštenja koje su sindikati dobili iz Ministarstva.

Sudbina "Galenike" već dugo se vrti u krugu tri cifre. Sudovi odlučuju o 120 miliona evra nenaplaćenih lekova isporučenih domaćim veledrogerijama. Sa druge, strane ta kompanija 110 miliona duguje državnim preduzećima, a više od 70 miliona evra bankama, podseća RTS.

Kako navodi, Ministarstvo privrede dogovorilo se o modelu za rešenje problema.

"Postoji načelna saglasnost banaka da se ukupan dug od 71,74 miliona evra otkupi jednokratnom isplatom od 25 miliona evra. Taj otkup je uslovljen sprovođenjem privatizacije i isplatom iz sredstava kupca. Trenutno je u toku postupak konverzije potraživanja najvećih poverilaca, ''Srbijagasa'' i Uprave za javni dug. Nakon toga, paket akcija u vlasništvu Republike Srbije, koji bi bio ponuđen na prodaju iznosio bi preko 90 odsto ukupnog kapitala ''Galenike", navelo je Ministarstvo.

Stručnjaci procenjuju da je prodaja većinskog paketa za investitore daleko primamljivija od prethodnih ponuda strateškog partnerstva, navodi RTS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
državna firma Galenika prodaja galenike tender

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana