Tekst objavljen: 27.05.2024 16:00        


U okviru ove inicijative, vozači su uvek u kontroli i mogu lako nadjačati sistem za inteligentnu asistenciju brzine

Novi zakon u ovoj državi će zahtevati od automobila da pište kada vozač prekorači brzinu


Senat Kalifornije je usvojio predlog zakona SB 961, koji bi zahtevao ugradnju "pasivnih ograničivača brzine" u sve nove automobile proizvedene ili prodane u ovoj državi do 2032. godine. Ovaj predlog zakona, koji je predstavio senator Skot Vajner, učinio bi Kaliforniju prvom državom u SAD koja uvodi ovakve sigurnosne zahteve.

Pasivni ograničivači brzine, poznati i kao "pasivna inteligentna asistencija brzine", upozoravaju vozače zvučnim i vizuelnim signalima, poput pištanja, kada prekorače brzinu za više od deset milja na sat, objavio je Vajnerov kabinet. U okviru ove inicijative, vozači su uvek u kontroli i mogu lako nadjačati sistem za inteligentnu asistenciju brzine.

Senator Vajner je istakao da je Kalifornija, kao i čitava Amerika, doživela "zastrašujući porast" broja smrtnih slučajeva među vozačima, pešacima i biciklistima tokom poslednjih godina, posebno od početka pandemije COVID-19. Izveštaj Kancelarije za bezbednost saobraćaja Kalifornije za 2023. godinu pokazuje da su smrtonosne nesreće povezane sa vožnjom pod uticajem alkohola i droga, smrtni slučajevi motociklista i smrtni slučajevi mladih vozača, svi povećani od 2020. do 2021. godine.


"Ove smrti su sprečive i dešavaju se zbog političkih odluka da se tolerišu opasni putevi", rekao je Vajner u saopštenju.

"Dokazi su jasni: rastući nivoi opasnog prekoračenja brzine ugrožavaju sve ljude u Kaliforniji, i preduzimanjem razumnih koraka ka poboljšanju bezbednosti, možemo spasiti živote."

Prema SB 961, svi putnički automobili, kamioni i autobusi proizvedeni ili prodati u Kaliforniji moraju biti opremljeni "pasivnim ograničivačima brzine" do 2032. godine, sa faznim uvođenjem od 50% do 2029. godine. Ovaj zahtev za ograničivače brzine ne odnosi se na hitna vozila.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kalifornija prekoračenje brzine sjedinjene američke države automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana