Tekst objavljen: 30.12.2015 13:19        


Ministar privrede Željko Sertić predstavio je danas Nacrt zakona o javnim preduzećima i poručio da je želja vlade da taj zakon, koji će omogućiti da se više "pritegne omča" oko tih preduzeća, bude što pre usvojen i primenjen već u prva tri meseca 2016.

Novim zakonom pritegnuti omču oko javnih preduzeća

Sertić je u Privrednoj komori Srbije rekao da su javna preduzeća veoma značajna, te da će novi zakon u tom segmentu da uvede red, a o tome je, kazao je, danas bio posvećen veći deo sednice Vlade Srbije.

Podsetivši da ova vlada zatekla potpuni haos u oblasti javnih preduzeća, kao i mnogim sferama društve, rekavši: "Postali smo velemajstori prevare sopstvene države, sopstvenih života i budućnosti. Hajde da zajedno radimo da to sprečimo", poručio je Sertić.

Ilustrujući stanje koje je vlada zatekla, ministar je kazao da su pojedina preduzeća osnivala ćerke firme, koje su radile van kontrole države. Inače, pod neposrednom kontrolom države 36 javnih preduzeća je pod kontrolom država, ukazao je Sertić i dodao da je veći problem uvođenje reda u preduzeća koja su u nadležnosti loklanih samouprava.

"Lokalne samouprave nemaju kapaciteta ni snage da sprovedu potrebne kontrole, pa da su neophodne mere da se spreče zloupotrebe, kroz pronalaženja modaliteta da to ne bude centralizacija u negativnom kontekstu", naveo je.

Sertić je podsetio da je prošle godine donet pravilnih o pisanju planova za 2015, čime je vlada „naterala“ preduzeća da dostavljaju poslovne planove, što je prvi korak, te objasnio da se rezultati ne mogu upoređivati, jer ne postoji nikakva analitika.

Kao negativan primer posebno je istikao rudnik Resavicu za koji je rekao da je na marketing potrošio milione pravdajući se da se radi po ranije preuzetim obavezama, koje nisu uneli u svoje izveštaje. "Zar su bile potrebne estradne zvezde da zabavljaju rudare", upitao je on.

Novi zakon će, kako je rekao, omogućiti da se još više pritegne omča oko vrata javnih preduzeća, da će se drirektorima i upravnim odborima ne prepusti da sami rade po svojoj savesti.

"Svakako su rezultati u ovoj godini, iz prvog i drugog kvartala, bolji nego prethodni, ali i dalje ima loših i dobrih primera", ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, neophodno je da se vidi koja javna preduzeća posluju na tržištu, to jest, koja prihoduju, a koja i dalje žive samo od subvencija, jer je cilj države da subvencije smanji, i da podstakne preduzeća koja posluju dobro da budu još bolja.

Važna je, kazao je, i transparentnost, ali mora da se nađe balans između podataka koji bi trebalo da budu dostupni javnosti kako bi se pratio rad preduzeća, i očuvanja poslovne tajne. To sve, dodao je, u cilju smanjenja korupcije i povećanja efikasnosti rada preduzeća.

Odnos prema državnoj i javnoj imovini, prema poslovanju, mora da se menja, poručio je Sertić dodajući da država mora da ima mnogo veći uticaj preko zakona, monitoringa, instrumenata koje će kreirati kako bi držala javna preduzeća pod kontrolom.

Ministar je istakao da se mora preduzećima dati mogućnost da funkcionišu u ekonomskom sistemu kao dobra i konkurentna preduzeća, koja mogu da idu na evropsko, rusko ili bilo koje drugo tržište.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prihod preduzeća zakon o javnim preduzećima javna preduzeća poslovanje subvencije države

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana