Tekst objavljen: 23.08.2016 12:01        


Srbija je 2001. godine prodala oko 16,8 tona zlata nasleđenog sukcesijom od SFRJ i oko pet tona zlata koje je bilo u trezorima NBJ, pišu današnje Novosti. U sukcesiji je od 46,1 tone zlata SFRJ, SR Jugoslaviji pripalo oko 16,8 tona zlata, koje je prodato u periodu 2001-2002, prenosi list pozivajući se na NBS.

Novosti:Srbiji u sukcesiji ostalo 16,8 tona zlata

Podsećajući na nedavne reči guvernerke NBS Jorgovanke Tabaković da se ne zna gde je nestalo 46,1 tona zlatnih poluga SFRJ, list navodi da su - podeljene i prodate.

Tih 16,8 tona zlata iz sukcesije se nalazilo na računu kod Banke za međunarodno poravnanje (BIS) u Bazelu, a nezavisno od tog zlata, u drugoj polovini 2001. godine, iz naše zemlje je Narodna banka Jugoslavije iznela oko pet tona zlata radi njegove dorade, koje je nakon toga prodala na međunarodnom tržištu, navodi list.

Prema pisanju lista, sudbina novca od tog zlata ni dan-danas nije poznata, a NBS tvrdi da nadležne službe rade na razotkrivanju puteva ovog novca.

Prema podacima za kraj jula ove godine, Narodna banka Srbije je raspolagala sa 18,5 tona zlata, što ukupno čini oko 7,5 posto deviznih rezervi, kažu u NBS. Od toga se oko jedna tona nalazi na računu NBS u BIS u Bazelu, prenosi list.

To je stanje od 2006. kada je Crnoj Gori isplaćen pripadajući deo od 1,2 tone po Sporazumu o sukcesiji. Ostatak deviznih rezervi u zlatu čuva se u trezorima NBS, pišu Novosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    zarko 23.08.2016 20:11

    povodom teksta :"U sukcesiji ostalo 16,8 tona zlata".Po meni opasnije je od toga tkz "uspavani srpski duh" kako ga svojevremeno nazvao Svetozar Markovic.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
sukcesija Srbija zlato nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana