Zvanični kurs Evra za dan 28.07.21. :: 117.5637 rsd
Tekst objavljen: 23.06.2018 16:00        


Mladi koji žele da naprave gazdinstvo ili da prošire poljoprivrednu proizvodnju uskoro će od države moći da dobiju kredit od 1,5 miliona dinara, od čega 75 odsto bespovratno, saznaje "Blic".

Obezbeđen novac za početnike u poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede i ove godine obezbedilo je novac za mlade poljoprivrednike koji žele da pokrenu biznis, a koji nemaju dovoljno sredstava za finansiranje proizvodnje ili opreme. Za razliku od prošle godine, kada je država davala startap kredite od po 10.000 evra, ove godine mladi mogu da računaju na maksimalan iznos od 1,5 miliona dinara. Znatan deo te sume poljoprivrednici će dobijati unapred, troškove će dokazivati računima, a investiciju će kontrolisati inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

- Mladi poljoprivrednici u Srbiji čine tri odsto populacije, dok je prosek u Evropskoj uniji duplo veći. Ovde sela napuštaju zbog male zarade i teških uslova života, a da bi mlađi od 40 godina ostali na selu ili počeli da se bave poljoprivredom, država je odlučna u nameri da im 75 odsto uloženog novca praktično pokloni - kaže izvor "Blica".

Novac iz državnog budžeta moći će da dobiju poljoprivrednici od 18 do 40 godina. Uslov je i da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo ili preduzetničku radnju, da nisu započeli investiciju koju planiraju realizovati državnim novcem, da za tu investiciju ne koriste već druge podsticaje i da su izmirili poreze prema državi.

- Podsticaji su namenjeni za nabavku novih mašina, mehanizacije, ulaganje u razvoj i proširenje biljne proizvodnje i pripreme poljoprivrednih proizvoda, zatim za razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje, kao i za podršku investicijama za razvoj i unapređenje prerade mleka, povrća i voća - navode u Ministarstvu poljoprivrede za "Blic".

Uslovi:
  • kandidat mora imati najmanje 18, a najviše 40 godina,
  • registrovano poljoprivredno gazdinstvo,
  • izmirene poreske obaveze prema državi,
  • da planirana investicija nije započeta niti finansirana drugim subvencijama.

Kako se navodi u Pravilniku o podsticajima za podršku mladim poljoprivrednicima, kandidati koji novac žele da ulože u proizvodnju voća ili povrća moraju da imaju određene površine zemljišta pod proizvodnjom tih kultura. Tako, recimo, oni koji žele kredit da prošire proizvodnju u zatvorenom prostoru moraju da imaju manje od pola hektara pod plastenicima, mladi koji žele da prošire proizvodnju jagoda ili drugog voća ne smeju imati više od dva hektara jagodičastog voća ili pet hektara ostalog voća. Oni koji državnim novcem žele da prošire broj grla mogu da imaju najviše 19 mlečnih krava ili 150 ovaca...

Prilikom rangiranja Ministarstvo će uzimati u obzir da li je podnosilac žena ili muškarac. Žene će imati pet bodova više. Ministarstvo će gledati i koliko porodica ima članova (četiri člana porodice donosiće devet bodova, a šest članova 15 bodova). Rangiraće se i koliko je razvijeno mesto gde se realizuje ulaganje. Zvaničan konkurs biće raspisan uskoro.

U 2017. novac dobilo 667 mladih

Ministarstvo poljoprivrede je i prošle godine pomagalo mlade u ostvarenju svojih ideja i proširenju poljoprivredne proizvodnje. Svaki poljoprivrednik koji je ispunio uslove mogao je da dobije najviše 10.000 evra. Ministarstvo je odobrilo 667 zahteva i isplatilo ukupno 459 miliona dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
subvencije države mladi poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana