Tekst objavljen: 13.06.2015 10:00        


Mnogi korisnici studentskih kredita, nedavno su se našli u čudu kada su saznali da im je obračunata zatezna kamata za mesece za koje dug nisu vraćali.

Obračunali zateznu kamatu, a studente nisu obavestili

Naime, njihov kreditor, Univerzal banka, ugašena je a njih niko nije obavestio o tome gde treba da nastave da plaćaju rate, piše Danas.

Naime, Ministarstvo prosvete je prvobitno zaključilo ugovor sa Univerzal bankom po kojem je su distribuirani državni krediti studentima. U pitanju je bila loša banka u koju su državna preduzeća uplaćivala depozite, dok su pojedini vlasnici banke - propali tajkuni - sami sebi odobravali kredite koje nikad nisu vratili.

Kada je Univerzal 31. januara 2014. ugašen, zamrznuto je i primanje uplata po studentskim kreditima, što znači da korisnici ovih zajmova nisu imali kome da plaćaju rate. Takva situacija je trajala više od godinu

Danas navodi da nisu dobili ni odgovor na pitanje da li se Ministarstvo prosvete postaralo da se korisnicima studentskih kredita ne naplaćuje zatezna kamata za kašnjenje u otplati, kada ih već niko ni o čemu nije obavestio. S druge strane, Narodna banka Srbije je na pitanje Danasa da li je postojala obaveza pojedinačnog obaveštavanja dužnika o novoj banci u kojoj treba da nastave da izmiruju svoj dug, uputila na Agenciju za osiguranje depozita - pošto je ta institucija stečajni upravnik Univerzala, a nadležnost NBS-a se završava oduzimanjem licence za rad. Poverenik Agencije za osiguranje depozita u Univerzalu, Mladen Sorajić, za Danas je rekao da "ne zna napamet" zašto na sajtu Univerzala nema nikakvog obaveštenja o tome da je vraćanje dugova prebačeno na Unikredit te da će nam odgovor dati danas, kada proveri. On je rekao i da "studenti znaju" da treba da plaćaju Unikreditu.
dana, da bi pre nekoliko meseci, Ministarstvo prosvete konačno napravilo novi ugovor, ovog puta sa Unikreditom, pa je ta banka 2. marta počela da prima otplate po tim zajmovima.

Međutim, studente o tome niko nije obavestio. Umesto da im na prijavljenu kućnu adresu i sve ostale dostavljene kontakte stigne obaveštenje o ponovnom primanju uplata, njima je prosto zaračunata zatezna kamata za svaki naredni dan kašnjenja sa otplatom.

Nezvanično, nadležni tvrde da se odredbe o zateznoj kamati u praksi ne primenjuju, ali studenti koji su se javili Danasu tvrde da su zbog kašnjenja (jer nisu znali da je ponovo počela otplata) morali da plate uvećanu ratu, kada su konačno saznali za dogovor Ministarstva prosvete i Unikredita.

Dakle, posle više od godinu dana, koliko nisu imali kome da plate zaostale rate, sad se od njih očekivalo da odjednom odnekud znaju da je Ministarstvo prosvete upravo zaključilo ugovor sa Unikreditom i da je otplata ponovo počela.

Sa svoje strane, Unikredit je izdao saopštenje o tome da je počeo da prima uplate po studentskim kreditima i vest o tome objavio i na svojoj fejsbuk stranici. Ali, u Srbiji radi 30 banaka i svakako se nije moglo očekivati da studenti godinu dana provedu svakodnevno prateći sajtove i fejsbuk profile svih 30 banaka kako ne bi propustili eventualno obaveštenje o tome da je sa nekom od njih eventualno sklopljen ugovor o otplati.

Ministarstvo prosvete je takođe poslalo kratko saopštenje i nekolicina medija (uključujući i Danas) ga je i objavila. Oni dužnici koji su slučajno propustili da tog dana pročitaju vest u Danasu ili nekom drugom mediju, nisu mogli znati da konačno postoji neko kome mogu početi da ponovo plaćaju rate za kredit.

Same dužnike baš niko nije obavestio o tome. Na sajtu Ministarstva prosvete i dalje ne postoji nikakvo obaveštenje o otplati studentskih kredita, a kamoli kontakt telefon na koji bi zainteresovani dužnici mogli da dobiju bilo kakvu informaciju.

Na sajtu Univerzal banke čak i dalje stoji "obaveštenje" da će "informacija o nastavku otplate obaveza po studentskim kreditima biti naknadno objavljena".

Na brojeve telefona za informacije o studentskim kreditima niko se ne javlja. Sajt koji bi trebalo da je posvećen ovim zajmovima www.ubbstudenti.rs - ne postoji.

Tvrdnja da će "informacije o studentskim kreditima biti naknadno raspoložive ... na sajtu Ministarstva prosvete i nauke", nije tačna.

Zbog čega Ministarstvo prosvete na svom sajtu ne drži istaknuto obaveštenje o ponovnom aktiviranju otplate studentskih kredita - čak ni na stranici posvećenoj studentskim kreditima - ne zna se. Zašto nema kontakt telefona za informacije o ovom pitanju, takođe se ne zna. Zašto Ministarstvo nije obavestilo sve dužnike pojedinačno - opet se ne zna. Odgovore na ova pitanja od Ministarstva prosvete nismo dobili.Komentari1Čitajte

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ministarstvo obrazovanja studenti studentski krediti kamata zatezna kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana