Tekst objavljen: 02.09.2015 13:57        


Prosečan prinos kukuruza u Subotici ove jeseni biće oko šest tona po hektaru, što će biti solidan prinos u odnosu na vremenske prilike koje su pratile vegetaciju, rečeno je na Danu polja koje je danas organizovala Poljoprivredna stručna služba Subotica.

Očekuje se prosečan prinos kukuruza

Na Danu polja predstavljeni su rezultati ogleda 106 hibrida kukuruza, dvadesetak sorti suncokreta i tridesetak sorti soje.

Savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi Neven Orčić kaže da 60 odsto hibrida u ogledu predstavljaju komercijalne hibride koji se već nalaze u proizvodnji, dok su ostatak novi hibridi koje semenske kompanije pokušavaju da uvedu na naše tržište.

Na osnovu rezultata ogleda, ali i stanja u subotičkom ataru, on očekuje solidne prinose, s obzirom na vremenske uslove koji su pratili ovogodišnju vegetaciju, odnosno visoke temperature i odsustvo padavina u momentima kada je vlaga bila neophodna.

“Očekujemo prosečne prinose kukuruza oko šest tona po hektaru, soje oko dve tone i suncokreta oko tri tone u proseku”, rekao je Orčić Tanjugu.

Pavle Kujundžić iz Udruženja poljoprivrednika Subotice kaže da ovogodišnji prinosi, po najavljenim cenama, neće moći da pokriju troškove proizvodnje.

“Ove prolećne kulture će u glavnom biti u gubitku. Tu pre svega mislim na soju, zatim suncokret, gde je najmanje smanjenje prinosa na koje je uticala ova dugotrajna suša i još više visoke temperature.

Dosta toga zavisi i od cena priozvoda, pošto ćemo mi poljoprivrednici uspeti da prodamo svoje proizvode, mada ni to nije obećavajuće, za sada”, rekao je Kujundžić Tanjugu. On se nada da će suncokret uspeti da prodaju po ceni od 42 do 45 dinara po kilogramu i ističe da je cena kukuruza na berzama u blagom padu i nada se da neće ići ispod 15 dinara.

“Ako bude to nekih petnaestak dinara, onda možda tu još i ima nekog računa. Tu mislim na kukuruz ovogodišnjeg roda”, rekao je Kujundžić Tanjugu.

Kukuruzom u Subotici proletos je zasejano 38.396 hektara, sledi suncokret sa nešto manje od 7.000 hektara, šećerna repa je na 1.600 hektara, a soja je zasejana na oko 1.300 hektara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prinos žitarica cena kukuruza soja cena suncokreta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana