Tekst objavljen: 11.01.2016 15:58        


Set novih finansijskih zakona u Srbiji, čiji je cilj jačanje efikasnosti sprovođenja fiskalne konsolidacije, borba protiv sive ekonomije, nastavak finansijske discipline i ekonomski oporavak zemlje, stupio je na snagu 1. januara ove godine, podseća danas Ministarstvo finansija. 

Od 1. januara niži porez poslodavcu koji zapošljava

Između ostalog, od prvog dana nove godine počela je primena Zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji je fokusiran na otklanjanje sive zone u oblasti zapošljavanja i njeno prevođenje u legalne tokove podsticanjem legalnog zapošljavanja, i uvođenjem poreskih olakšica prilikom zapošljavanja novih radnika.

Naime, poslodavac koji zaposli novog radnika ima pravo na povraćaj dela plaćenog poreza na zaradu za novozaposlenog, ali pod uslovom da se zaposleni nalazi u Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja. Poslodavci bi te olakšice mogli da koriste po osnovu zarada isplaćenih novozaposlenom do 31. decembra 2017.

Država je, kako ističu iz Ministarstva finansija, vodila računa da izmene ovog zakona ne utiču na džep poreskih obveznika, ali će zato doprineti smanjenju troškova poslodavcima koji će sada moći da biraju za njih najpovoljniju opciju poreskih olakšica.

Od 1. janaura 2016. se, shodno Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o republičkim administrativnim taksama, takođe ne plaća taksa za prijavu prebivališta novorođenčadi. Realizacija projekta "Bebo, dobrodošla na svet", roditeljima treba da omogući jednostavniju administrativu proceduru i smanjenje troškova prijave prebivališta novorođenog deteta u zvaničnu evidenciju. 

Novina u 2016. godini je i to da će rešenje o utvrđivanju poreza licu koje obavlja neregistrovanu, odnosno neprijavljenu delatnost, prema novom Zakonu o poreskom postupku i administraciji, biti dostavljano sa nalogom da u roku od 15 dana plati utvrđenu poresku obavezu, a da u dodatnom roku od 30 dana kod nadležnih organa izvrši prijavu te delatnosti.

Tim zakonom se preciziraju nadležnosti poreskog inspektora i prelazi se na podnošenje poreskih prijava isključivo u elektronskom obliku po poreskim oblicima, imajući u vidu softverske mogućnosti IT sektora Poreske uprave. Cilj ovih zakonskih izmena je povećanje efikasnosti kontrole evidentiranja prometa preko fiskalne kase.

Na snagu je stupio i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o akcizama koji treba da obezbedi stabilniji priliv sredstava od akciza na derivate nafte. Ovim aktom, koji propisuje promene iznosa akcize na bezolovni benzin, gasna ulja i tečni naftni gas, stvaraju se uslovi za realizaciju postignutog sporazuma sa MMF, koji se odnosi na fiskalnu konsolidaciju, navode i Ministarstva.

Pored navedenih zakonskih akata, od nove godine su na snazi i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dobit pravnih lica, koji treba da obezbedi pravedniji poreski tretman određenih vrsta rashoda u poreskom bilansu obveznika, kao i poboljšanje prodaje problematičnih kredita.

Takođe je počela primena Zakona o budžetu Srbije za 2016, koji, kako se podseća, predviđa prihode od 997,4 milijarde dinara i rashode od 1.119 milijardi, uz deficit od 121,8 milijardi dinara, a za plate zaposlenih će biti izdvojeno 184,28 milijardi dinara.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, od 1. januara je na snazi novi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o porezima na upotrebu, držanje i nošenje dobara, koji predviđa da usvojioci višestruko ometene dece imaju pravo na oslobađanje od poreza za jedno putničko vozilo pod istim uslovima kao roditelji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zapošljavanje poslodavci radnici poreski obveznici naplata poreza porez akcize na gorivo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana