Tekst objavljen: 31.12.2022 18:00        


Od 1. januara svi privrednici moći će da se upišu u registar ponuđača u APR-u elektronski, uz znatne uštede vremena i novca, jer više neće morati sve potvrde da prikupljaju lično sa različitih šaltera

Od 1. januara upis privrednika u registar ponuđača APR-a


Upis će ponuđačima olakšati učešće na tenderima, naručiocima da lakše provere firme sa kojima bi sklopile ugovor, a institucijama da na osnovu dostupnih podataka bolje analiziraju stanje u sistemu javnih nabavki i dalje ga unapređuju.

To je saopšteno juče na brifingu za medije u Agenciji za privredne registre. Naglašeno je da je u registru tokom 2022. evidentirano ukupno 14.585 pravnih lica, a prema istraživanju NALED-a, oko 60 odsto ponuđača se nalazi van ove baze podataka.

Milan Lučić, direktor APR-a juče je pri predstavljanju ovog registra rekao da će to omogućiti skraćenje postupka registracije na najviše dva dana. Dodao je da u registru sada ima 14.600 ponuđača i ocenio da je to malo jer samo privrednih društava ima 10 puta više, dok je preduzetnika oko 280.000.

– Upisom ponuđači dokazuju da redovno izmiruju poreske obaveze i da nisu osuđivani. Tako ubrzavaju svoje poslovanje. Jednom dokazane stvari ne moraju dokazivati u svakom postupku javnih nabavki – naveo je Lučić.

Uvedena unapređenja obezbediće veći nivo otvorenosti i ohrabriti privrednike i pravna lica, da se upišu u registar ponuđača i učestvuju u javnim nabavkama.

Javne pretrage celog registra obezbediće građanima da pretražuju ceo registar, a naručiocima da lakše selektuju potencijalne dobavljače. Novi registar integrisan je sa drugim državnim evidencijama za čije potvrde se do sada moralo od šaltera do šaltera. Naglasio je da svi podaci iz registra istovremeno stižu do drugih državnih organa čime je omogućeno da lakše i efikasnije obavljaju posao iz svoje nadležnosti.

– Unapređenjem registra ponuđača, Agencija za privredne registre može od 1. januara da obezbedi elektronsku registraciju i izdavanje rešenja, izvoda i potvrda za ponuđače, kao i jednostavniji pristup registrovanim podacima, koji privredi i drugim pravnim licima treba da olakšaju ovaj postupak. Siguran sam da će uvedene novine u postupku registracije i vođenju registra ponuđača, uz postojanje e-portala za javne nabavke, pružiti viši nivo pravne sigurnosti i da će to ohrabriti sve ponuđače da se u većem broju upisuju u registar i učestvuju u postupcima javnih nabavki – kazao je direktor APR-a.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prema istraživanju koje je predstavio NALED, više od polovine građana pozitivno ocenjuje novi sistem javnih nabavki. Broj onih koji su upoznati sa činjenicom da su se nabavke preselile u digitalno okruženje više je nego dupliran u odnosu na 2021. i čak 64 odsto građana smatra da je novo rešenje unapredilo efikasnost i otvorenost, dok je u 2021. isto smatralo 47 odsto stanovništva.

– Međutim, i dalje postoje segmenti koje je potrebno unapređivati, a to su konkurencija i potreba povećanja broja ponuda na tenderima, kojih je sada u proseku 2,5 po tenderu, kao i podsticanje naručilaca da umesto kriterijuma najniže cene koja je zastupljena u 95 odsto tendera, prednost daju kvalitetu. Pored toga, rezultati u pogledu realizovanih zelenih i socijalnih javnih nabavki pokazuju da je njihova primena i dalje nedovoljno razvijena, a one su nesumnjivo efikasan alat za podršku zaštiti životne sredine i osetljivim grupama – naglasila je izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

Programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić, u osvrtu na predstavljene rezultate, napomenuo je da je u narednom periodu prioritet da se smanji nepoverenje ponuđača i steknu uslovi da veći broj firmi ospori one nabavke za koje se sumnja da su nameštene.

– Istraživanje je pokazalo da sada više ljudi zna o nabavkama, nego što je to bio slučaj pre godinu dana, što je dobar znak da se više govori o ovoj temi. To znači da postoji potencijal za promene, građani mogu da pomognu da se sistem poboljša. Ukoliko bi više bili pitani na šta državni novac treba da se troši, oni bi više pratili i aktivnije učestvovali u sistemu javnih nabavki. Potencijal postoji, čeka se jasniji signal od državnih organa, da će sve nepravilnosti na koje ponuđači i građani ukazuju, biti ispitane – zaključio je Nenadić.

Ovom prilikom predstavljena je i mobilna aplikacija e-portala za javne nabavke, koja je dostupna na „Gugl” prodavnici, a putem notifikacija pomaže ponuđačima da brže reaguju i ne propuste rokove kada postavljaju pitanja, podnose ponude, zahteve za zaštitu prava i sl. Takođe, predstavljena je i platforma za e-učenje na adresi lppp.rs, gde ponuđači i naručioci imaju priliku da se bolje upoznaju sa sistemom nabavki, kroz propise, mišljenja, smernice i priručnike. Sadržaj je podeljen na devet modula, a na kraju svake oblasti nalazi se test za one koji žele da provere svoje znanje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
upis ponuđača agencija za privredne registre 1. januar 2023 Milan Lučić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana