Tekst objavljen: 28.07.2014 10:29        


U poslednjih godinu i po dana u bankarskom sistemu Srbije došlo je do značajnog pada broja zaposlenih a uprkos povećanju kapitala za pokriće loših kredita, sistem je siguran, izjavio je direktor Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama NBS Đorđe Jevtić.

Od 2012. u Srbiji 2.700 bankara ostalo bez posla

On je za RTS rekao da je u proteklom periodu došlo do značajnog pada broja zaposlenih, precizirajući da je od kraja 2012. godine zaključno sa prvim kvartalom ove godine broj zaposlenih smanjen za 2.700 ljudi.

Samo usled zatvaranja tri banke broj zaposlenih je smanjen za 1.400, a zbog restrukturiranja jedne banke beleži se smanjenje za još 400 radnih mesta.

"Uprkos povećanju kapitala za pokriće loših kredita naš bankraski sistem je siguran", rekao je on.

Dodao je da se beleži umereni rast problematičkih kredita u prvom kvartalu ove godine i da su oni dostigli nivo od 22 odsto, dok je na kraju 2012. godine takvih plasmana bilo 18,6 odsto.

Banke u Srbiji su u prvom tromesečju ove godine ostvarile neto dobit od 8,1 milijardi dinara, što je za četvrtinu manje nego u istom tromesečju prošle godine. Pri tome, 19 banaka je ostvarilo profit, 10 njih beleži gubitak, a tri banke izgubile su dozvolu za rad.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke bankarski sektor bankari otkazi otpuštanja Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana