Tekst objavljen: 21.01.2020 15:55        


Zakon o trgovini je počeo da se primenjuje pre šest meseci, osim odredbe člana 34. stav 8. ovog zakona koja se odnosi na deklaraciju, odnosno obavezu da roba bude označena mašinski čitljivom oznakom

Od 31. januara svi proizvodi moraju da imaju QR ili bar-kod

Za početak primene ove odredbe je ostavljen prelazni period od šest meseci kako bi proizvođači, odnosno trgovci mogli da se pripreme za ovu novinu.

Od 31. januara postoji obaveza, ranije je bila mogućnost da pored osnovnih podataka na deklaraciji, kao što je naziv proizvoda, vrsta proizvoda, proizvođač i slično, bude navedena i neka mašinski čitljiva oznaka kao što je recimo bar-kod ili QR kod.

- Imajući u vidu brojna pitanja koja smo u poslednjih par dana imali od strane naših članova, danas smo obavili konsultacije sa načelnikom Sektora za trgovinu, usluge i politiku konkurencije, Željkom Rakićem koji je bio raspoložen da nam da odgovore na određene nedoumice poslodavaca. Najviše pitanja smo dobili od poslodavaca koji se bave pekarskom delatnošću i da li se ova zakonska odredba odnosi i na njih. Takođe, bilo je pitanja od strane vlasnika maloprodajnih objekata koji robu nabavljaju od poljoprivrednih proizvođača ko je u obavezi da robu deklariše mašinski čitljivom oznakom u skladu sa zakonom - saopštili su iz Unije poslodavaca Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Član 34. stav 8 Zakona o trgovini se odnosi na sve proizvode u maloprodaji što uključuje i pekarske proizvode koji moraju imati bar kod ili QR kod, takođe proizvođač je dužan da svoju robu označi deklaracijom u skladu sa zakonom, ali sankcije za nepropisno deklarisanje i izostanak bar koda ili drugog mašinski čitljivog koda će snositi prodavac.

- Podsećamo da u skladu sa Zakonom o trgovini, ukoliko se bavite proizvodnjom ili uvozom proizvoda, dužni ste da robu označite deklaracijama. Odgovornost za snabdevenost robe deklaracijom imaju i trgovci robom - navode iz Unije.

Roba u trgovini na malo mora da ima deklaraciju koja sadrži podatke o:

- nazivu i vrsti robe;
- tipu i modelu u skladu sa prirodom robe;
- količini izraženoj u jedinici mere ili komadu u skladu sa svojstvima robe;
- poslovnom imenu proizvođača, a za robu iz uvoza poslovnom imenu uvoznika i zemlji proizvodnje.

Podaci moraju da budu navedeni na jasan, lako uočljiv i čitljiv način, na srpskom jeziku, na ćiriličkom ili latiničkom pismu.

Deklaracije sa tačnim podacima treba da obezbede proizvođač i uvoznik, ali su za njihovo postojanje odgovorni i trgovci.

Globalni broj trgovinske jedinice (Global Trade Item Number – GTIN) koristi se za jedinstvenu identifikaciju trgovinskih jedinica. Sa druge strane, QR kod predstavlja matrični kod, ili dvodimenzionalni bar-kod.

Ova novina će omogućiti i potrošačima da instaliraju aplikaciju na svom smart telefonu i da onda skeniraju bar kodove ili neku drugu mašinski čitljivu oznaku kao što je QR kod i vide odakle je taj proizvod, da nađu osnovne podatke o tom proizvodu.

Iz Ministrastva trgovine, turizma i telekomunikacija je najavljeno da će tržišni inspektori kontrolisati poštovanje Zakona, a da Tržišna inspekcije radi u skladu sa planovima, a i po prijavama potrošača.

8 komentara

  1. User image
    Dragan 30.01.2020 10:22

    Sta tacno od podataka treba da sadzi QR code
    posebno za sopstvene proizvode
    posebno za robu drugih proizvodjaca
    posebno za robu iz uvoza

    Hvala

  2. User image
    Igor 30.01.2020 13:40

    Samo jedna firma ti se u Srb bavi sa "proizvodnji" bar kodova. GS1yu, nadji na netu i raspitaj se

  3. User image
    vladica 31.01.2020 11:35

    jeli porteban bar kod za proizvodjace pogrebne opreme tj. drvenih sanduka ili je dovoljna samo deklaracija

  4. User image
    Gost 01.02.2020 19:29

    Mnogi sajtovi kreiraju QR kod besaplatno.

  5. User image
    Rasko 04.02.2020 14:24

    Sta da radim sa robom u second handu?
    Da li i ona podleze ili ne

  6. User image
    Filip 11.02.2020 11:03

    Da li je potreban i bar kod i qr kod ili samo jedno od to dvoje

  7. User image
    Boka 23.02.2020 21:16

    Da li stari zanat kao na primer proizvodnja prediva, vunenih carapa, zepa, treba da imaju bar kod? Pozz!

  8. User image
    emina 04.03.2020 10:37

    kako cu da lepim bar kodove na ivericu. bavimo se secenjem iverice i sta se radi sa parcicima koji ostaju. da li i oni trebaju da imaju bar kodove a mnogo ima otpad

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bar kod 31 januar QR KOD novi zakon o trgovini

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana