Tekst objavljen: 01.06.2015 12:39        


Novi zakon o finansiranju i obezbeđivanju finansiranja poljoprivredne proizvodnje, popularno nazvan zakon o predžetvenom finansiranju, stupiće danas na snagu. Taj Zakon, koji je promovisan na 82. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, usvojen je pre pet meseci na inicijativu Ministarstva poljoprivrede, kako je rekla ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

Od danas na snazi Zakon o predžetvenom finansiranju

"Želeli smo da kroz ovaj zakon pružimo priliku poljoprivrednicima da na jednostavniji i povoljniji način dođu do kreditnih sredstava koja će uložiti u svoju poljoprivrednu proizvodnju", rekla je Bogosavljević Bošković.

Ministarka poljoprivrede posebno je naglasila da po slovu novog zakona zalog za kredite neće biti nekretnine kao što je to bio slučaj u ranijim periodima već je ostavljena mogućnost da zalog bude budući poljoprivredni proizvod.

Bogosavljević Bošković je rekla da je kod nas hroničan nedostatak sredstava koja se ulažu u poljoprivrednu proizvodnju, te da je jedan od načina pomoći poljoprivrednicima pomenuti zakon.

"U međuvremenu od usvajanja zakona pa do danas u Ministarstvu smo radili na pripremi pratećih dokumenata pre svega pravilnika za implementaciju novog zakona", kazala je ona, dodajući da se u Ministarstvu radilo i na uspostavljanju registra ugovora o finansiranju poljoprivredne proizvodnje.

Ministarka je najavila da će se od 1. juna krenuti u široku akciju promocije zakona i edukacije svih zainteresovanih.

Po njenim rečima, veliku tehnnhičku pomoć i podršku u pripremi zakona o finansiranju i obezbeđivanju finansiranja poljoprivredne proizvodnje kao i u uspostavljanju sistema predžetvenog finansiranja ministarstvo je imalo od Evropske banke za obnovu i razvoj i organizacije za hranu i poljoprivredu.

"Očekujemo da zakon bude u korist poljoprivrednika i da im dodatno pomogne da na lakši način dođu do željenih sredstava", navela je Bogosavljević Bošković.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
novi zakon za poljoprivrednike predžetveno finansiranje Novi zakon kredit za poljoprivrednike poljoprivreda

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana
gates of olympus game starlight princess putaran mahjong ways pragmatic play inovatif lucky neko si kucing keberuntungan situs server kamboja akun vvip muraibet sweet bonanza candyland game deposit qris keberagaman tema game online rahasia sukses zeus apk gacor zeus racikan pola olympus game scatter kamboja pola racikan admin pusat akun pro platinum game mega maxwin situs akun gacor link maxwin game online game ewallet resmi game rtp super tinggi game hoki terbaru game mahjong ways game online gacor strategi mahjong ways trik sweet bonanza