Zvanični kurs Evra za dan 30.10.20. :: 117.5679 rsd
Tekst objavljen: 16.07.2018 14:38        


Cigarete pojedinih proizvođača od danas su skuplje za 10 dinara po paklici, objavio je Službeni glasnik. Naime, u skladu sa članom 68. Zakona o duvanu, a zbog porasta akciza od 1. jula ove godine, od 16. jula na snazi su nove maloprodajne cene duvanskih prerađevina.

Od danas pojedine cigarete skuplje za 10 RSD po paklici

Tako će već od danas na kioscima "plavi bond" koštati 240 dinara, a "gold 100’s" 250 dinara po paklici, "malboro" 330 dinara, dok za "eve 120" treba izdvojiti 350 dinara, za "L&M" 250, a za "parlament" 370 dinara.

Uskoro dižu cene i ostali

Veće cene cigareta posledica su rasta akcize na duvan koja je od 1. jula veća za 1,5 dinar po pakli. To je, inače, drugo povećanje akciza u ovoj godini prema akciznom kalendaru Ministarstva finansija.

Iako su gotovo svi proizvođači cigareta i duvanskih proizvoda pre samo dve nedelje, nakon porasta akcize, isticali da ovaj put neće biti poskupljenja, to se ipak dogodilo.

Prema saznanjima "Blica", očekuje se i da ostali proizvođači uskoro povećaju cene cigareta.

Podsetimo da se, prema utvrđenom akciznom kalendaru, specifična akciza povećava za 1,5 dinara dva puta godišnje, u januaru i u julu.

Sa novim rastom od 1. jula ove godine, deo koji država uzima proizvođačima po paklici cigareta iznosiće 68,5 dinara, umesto dosadašnjih 67 dinara. Ovaj akcizni kalendar važi do kraja 2020. godine.

Prema rečima duvandžija, iznos proporcionalne akcize od 33 odsto se ne menja, ali se on obračunava na novu cenu paklice, na koju se dodaje i PDV. To znači da sa porastom specifične akcize za 1,5 dinar neminovno rastu i drugi nameti koje proizvođači moraju da izdvoje za državu.

- Dakle, kada paklica cigareta poskupi za 10 dinara, kao što se desilo sada, ali i u februaru ove godine, pa sa 230 dinara ode na 240, podiže se i proporcionalna akciza. Naime, taj iznos od 33 odsto se obračunava na novu cenu paklice od 240 dinara, a na to se dodaje i PDV od 20 odsto. Kada se sve sračuna, u tom poskupljenju od 10 dinara, šest do sedam dinara ide državi - naglašavaju duvandžije.

Na pojedinim prodajnim mestima još se mogu naći cigarete po starim prodajnim cenama, a trgovci kažu da će te stare zalihe u roku od dan, dva biti potrošene.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rast cene cigareta duvandžije duvanska industrija cena cigareta poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana