Tekst objavljen: 02.04.2017 16:01        


Od dobiti državnih i javnih preduzeća u budžet će se, kako se očekuje, sliti 15,5 milijardi dinara, pišu "Večernje novosti". Državna preduzeća nastaviće da pune budžet Srbije - naravno ona koja godinu završavaju sa profitom.

Od javnih preduzeća u budžet stiže 15,5 milijardi rsd

Prema prvim podacima, dela svoje dobiti iz prošle godine odreći će se "Elektroprivreda Srbije", "Telekom", "Aerodrom Nikola Teska", "Pošta Srbije", "Elektromreža", "Transnafta" i "Dipos".

Zakonom o budžetu javna preduzeća su u obavezi da uplate najmanje polovinu profita.
Prema prvim procenama, EPS je prošle godine uspeo da zaradi oko 17 milijardi dinara, što znači da će u državnu kasu vratiti najmanje 8,5 milijardi, a niko im ne brani da budu velikodušniji, pišu "Novosti". Prošle godine su "donirali" 5,5 milijardi dinara.

"Pošta Srbije" je prošle godine ostvarila profit od 3,47 milijardi dinara, što je oko 300 miliona dinara više nego u 2015. godini. Tada su, međutim, u budžet uplatili 70 odsto, odnosno 2,18 milijardi dinara.

"Elektromreža Srbije" je 2016. godine ostvarila upola manji profit nego 2015. godine - sa 1,4 milijarde dinara dobiti. Ova firma je bila među rekorderima po procentu dobiti vraćene osnivaču, sa čak 75 odsto, odnosno 1,7 milijardi dinara.

Beogradski aerodrom "Nikola Tesla" još nije objavio podatke o godišnjoj dobiti, ali je poznato da je u prvih devet meseci prošle godine ta kompanija postigla rast profita u visini od 13 odsto u odnosu na isti period 2015. godine.

Od januara do kraja septembra, aerodrom je ostvario neto dobit od 2,354 milijarde dinara. Ta kompanija donela je odluku o isplati međudividende (dividende iz tekućeg poslovanja) u iznosu od 1,415 milijardi dinara.

S obzirom na to da je država vlasnik 83 odsto akcija aerodroma, njoj će pripasti 1,18 milijardi dinara (41,29 dinara bruto po akciji).

"Telekom Srbija" je prošle godine uplatio 8,9 milijardi dinara, shodno profitu od 16,3 milijarde dinara. Od "Telekoma" se ove godine očekuje uplata u visini od 7,5 milijardi dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prihod preduzeća javna preduzeća buđet

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana