EUR 117,60 USD 105,68 CHF 109,90

Kursna lista


Zvanični kurs Evra za dan 03.06.20. :: 117.5870 rsd

Tekst objavljen: 27.12.2016 12:01        


Zbog konstantno niskih temperatura, povećana potrošnja struje. Minus na Celzijusovoj skali ovih dana pravi i minus u džepu potrošača. Zbog loše izolacije, uništenih fasada i stare stolarije, većina domaćinstava koja ima centralno grejanje primorana je da se - dogreva.

Od mraza minus i u džepu

Zbog brojnih grejalica, kalorifera i klima-uređaja, ali i TA peći, prosečna dnevna potrošnja struje u Srbiji za trećinu je veća i od proseka potrošnje kilovata u najvrelijem periodu tokom leta. Oni koji pale klimu da se "prigreju" potroše i do 2.000 dinara mesečno više.


KVARCNA PEĆ TROŠI VIŠE OD KLIME

- Običan klima-uređaj troši od 1,2 do tri kilovata po času u zavisnosti od modela - kaže Mileta Vilotić iz "Eko klima servisa".

- Radi se o klimama koje greju do minus 5 stepeni i nikako se ne preporučuje da se pale kada je temperatura napolju niža. Kvarcna peć troši tri kilovata za sat vremena, koliko kvalitetna klima potroši za četiri sata.


Jedan od najtoplijih dana ove godine bio je 25. jul, kada je izmereno blizu 40 stepeni Celzijusovih. Tada je EPS kupcima u Srbiji isporučio 82 miliona kilovat-sati električne energije, što je jedan od rekorda. Ipak, čak 35 miliona kilovat-sati potroši se da bi se "smanjio" mraz ovih dana. Temperatura se širom gradova Srbije spušta i do minus 12 stepeni, dok na planinama i visoravnima pada i do minus 18.

- Prosečna dnevna potrošnja električne energije ovih dana je oko 117 miliona kilovat-sati, što je na uobičajenom nivou za ovaj period godine - kažu u EPS.

Iako imaju radijatore koji su priključeni na toplanu, temperatura u velikom broju domaćinstava u Srbiji ne ispunjava određenu kvotu od 20 stepeni. Razlog, pored realnih mogućnosti kvara ili slabog protoka, koje odmah treba prijaviti lokalnoj toplani, jesu i loša energetska efikasnost naših zgrada. Zato kupci moraju da uključuju klime.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
minus grejanje cena grejanja skupo grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana